NAJTEŽA ODLUKA U MOM ŽIVOTU: Bivši avganistanski predsednik se opet izvinjava što je napustio zemlju, kaže da je tako spasao Kabul
Foto: screenshot Al Jazeera English

bilo bi kao 1990ih

NAJTEŽA ODLUKA U MOM ŽIVOTU: Bivši avganistanski predsednik se opet izvinjava što je napustio zemlju, kaže da je tako spasao Kabul

Planeta -

Bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani izvinio se narodu Avganistana što je pobegao iz zemlje i utočište pronašao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ostavivši stotine hiljada svojih sunarodnika na milost i nemilost talibanima.

"Odlazak iz Kabula je bila najteža odluka u mom životu", rekao je on i dodao da mu je žao što "nije uspeo da učini da se stvari drugačije završe".

Gani je naglo napustio Avganistan pre ulaska talibana u Kabul 15. avgusta. On je rekao da nije nameravao da napusti svoj narod ali da je to bio "jedini način".

Gani je na Tviteru objavio izvinjenje u kome je naveo da nije izbora nego da napusti zemlju i tako je poštedi nasilja.

"Otišao sam na savet obezbeđenja koji su mi rekli da bi moj ostanak izazvao iste one ulične borbe kakve je grad preživeo tokom građanskog rata 1990ih", naveo je i dodao da je otišao kako bi "spasao Kabul i njegovih šest miliona stanovnika".

Gani je naveo i da je 20 godina pomagao da Avganistan postane "demokratska, prosperitetna i suerena država" i odbacio je "neosnovane" optužbe da je u UAE stigao sa 169 miliona dolara.

Bivši predsednik (72) koga su žestoko kritikovali drugi avganistanski političari jer je napustio zemlju, rekao je u ranijem obraćanju da je bio primoran da napusti Avganistan jer je postojala "realna šansa da će biti uhvaćen i ubijen" i da su ga talibani, kada su ušli u predsedničkih palatu, svuda tražili.

Početkom sedmice, talibani su predstavili novu vladu Avganistana a uprkos tvrdnjama da će poštovati neka ljudska prava žena, na društvenim mrežama su se pojavili snimci batinanja i bičevanja žena koje su protestovale protiv nove vlade i strogih zabrana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track