NARKO-MAFIJA SVE VIŠE TRAŽI OVE STRUČNJAKE: Bez njih nema transporta kokaina do Amerike i Evrope! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

opasno

NARKO-MAFIJA SVE VIŠE TRAŽI OVE STRUČNJAKE: Bez njih nema transporta kokaina do Amerike i Evrope! VIDEO

Planeta -

Kriminalna banda, koja je modifikovala avione da bi mogla da prevozi kokain iz Kolumbije u Sjedinjene Države i Meksiko, pružila je još jedan primer kako se određeni aspekti lanca snabdevanja drogom prenose na stručnjake.

Kolumbijske vlasti su 3. septembra uhapsile osam osoba koje su navodno pripadale mreži koja je modifikovala avione za prenošenje droge između Kolumbije, Sjedinjenih Država i Centralne Amerike. Grupa je takođe navodno olakšala poletanje ovih aviona sa pista duž kolumbijske pacifičke obale. Osumnjičeni su uhapšeni u odeljenjima Bogote, Val del Kauka, Atlantiko, Meta i Čoko, pokazujući svoje prisustvo širom zemlje, navodi se u saopštenju iz kancelarije javnog tužioca, prenosi Insajt Krajm.

Dok su dva mala aviona zaplenjena tokom racija, veruje se da je grupa koristila hangare na aerodromu Ernesto Kortisoz u Barankuilli kako bi poboljšala vreme letenja aviona, izgradila skrivene pregrade i povećala svoj kapacitet za prenošenje droge. Avioni su tada napunjeni kokainom, obično sa tajnih pista u severozapadnim departmanima Kolumbije, Sukreu i Čoku.

Grupa je uključivala menadžera agencije za vazduhoplovne usluge, profesionalnog pilota, dva kontrolora letenja, vazduhoplovnog tehničara i dve osobe zadužene za podmićivanje vazduhoplovnih zvaničnika kako bi avioni leteli, prema istom dokumentu.

Lanac snabdevanja drogom od Kolumbije do američkog i evropskog tržišta postaje toliko složen da veće kriminalne grupe sa zadovoljstvom predaju posebne aspekte stručnjacima „posrednicima“.

Ova grupa odgovorna za nabavku aviona za prevoz tereta kokaina na sever je samo poslednji primer ovog rastućeg trenda, posebno u Kolumbiji, najvećem svetskom proizvođaču kokaina.

Još jedan primer viđen je krajem 2020. godine kada je u Kolumbiji raspuštena banda specijalizovana za izgradnju polu-podmornica za transport droga. Podmornice, natovarene pošiljkama kokaina, poslala je Nacionalna oslobodilačka vojska (Ejercito de Liberacion Nacional - ELN), između ostalih grupa, od pacifičke obale Kolumbije do Meksika.

Trend je porastao i proširio se na transnacionalne kriminalne ekonomije. Namenski lanci pranja novca pomogli su trgovcima drogom iz Kolumbije, Meksika i šire da sakriju svoju ilegalnu zaradu širom sveta.

Konačno, drugi posrednici deluju kao posrednici između kriminalnih grupa širom sveta, olakšavajući trgovinu drogom i aranžmane za pranje novca. U decembru 2020. jedan izraelski državljanin uhapšen je u Kolumbiji optužen za povezivanje različitih mafijaških aktera u Kolumbiji, Japanu i Izraelu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track