SAT I PO NA TELEFONU Bajden i Si razgovarali o odnosima SAD i Kine: Učinićemo sve da nadmetanje ne preraste u sukob
Foto: Profimedia

strateška saradnja

SAT I PO NA TELEFONU Bajden i Si razgovarali o odnosima SAD i Kine: Učinićemo sve da nadmetanje ne preraste u sukob

Planeta -

Američki i kineski predsednici Džo Bajden i Si Đinping razmotrili su strateška pitanja u odnosima dve zemlje.

Bajden je oko 90 minuta razgovarao preko telefona sa Sijem, rekao je visoki američki zvaničnik i dodao da su oba lidera istakla da je potrebno učiniti sve da nadmetanje dve ekomomske supersile ne preraste u sukobe.

Odnosi Vašingtona i Pekinga na najnižoj su tački u poslednjih više decenija i jučerašnji razgovor dvojice lidera bio je tek drugi od dolaska Bajdena na mesto predsednika u januaru.

Bela kuća je saopštila da su Bajden i Si razgovarali o "strateškim pitanjima", kako u oblastima gde imaju zajedničke interese, tako i u onim gde su im interesi suprotstavljeni.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da su teme razgovora bile ekonomska pitanja, klimatske promene i pandemija kovida-19.

Kineski mediji objavili su da je razgovor dvojice čelnika bio "iskren" i "sveobuhvatan", i da je Si upozorio da američka politika prema Kini otežava razvoj odnosa dve zemlje.

Mediji dodaju i da su se dve strane dogovorile da će održavati redovne kontakte na najvišem nivou i da će od svojih radnih grupa za saradnju zatražiti da pojačaju komunikaciju.

Dvojica predsednika poslednji put su razgovarali u februaru ali nikakav napredak u nizu spornih pitanja, od borbe protiv klimatskih promena, preko poštovanja ljudskih prava do porekla koronavirusa, nije postignut.

Poslednjih meseci Kina i SAD se gotovo svakodnevno međusobno optužuju, nameću sankcije jedni drugima i kritikuju drugu stranu zbog nepridržavanja međunarodnih obaveza.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track