ŽENE NE MOGU U VLADU, NJIHOV POSAO JE DA RAĐAJU: Talibani neće žene u vladi koju će, navodno, predstaviti na dan napada na SAD
Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

ne mogu to da izdrže?!

ŽENE NE MOGU U VLADU, NJIHOV POSAO JE DA RAĐAJU: Talibani neće žene u vladi koju će, navodno, predstaviti na dan napada na SAD

Planeta -

Portparol talibana izjavio je da žene nikada neće moći da dobiju ministarske pozicije u vladi jer je to teret koje one "ne mogu da izdrže" i poručio im da umesto toga "rađaju".

U intervjuu avganistanskom TOLO Njuzu, Sajed Zekrula Hašimi je izjavio da taliani ne smatraju da žene čine "polovinu društva" i ocenio da bi ministarska pozicija značilo da ženama "stavljaju na ramena nešto što ne mogu da iznesu".

"Nije neophodno da žene budu u kabinetu, one bi trebalo da rašaju. Žene demonstranti ne predstavljaju sve žene u Avganistanu", dodao je.

Kada je novinar izjavio da žene čine polovinu društva, Hašimi je to odbacio rečima:"Mi ih ne smatramo polovinom. Kakvom polovinom?"

"Žene koje protestuju na ulicama ne predstavljaju žene Avganistana. Žene Avganisana su one koje rađaju narod Avganistana i uče ga islamskoj etici", rekao je portparol talibana.

Istovremeno su se u ruskim medijima pojavili izveštaji da će talibani organizovati zvaničnu inauguraciju nove vlade 11. septembra kako bi "trolovali" Amerikance koji se pripremaju za 20. godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington.

Ria novosti su prenele, pozivajući se na neimenovane talibanske izvore, da će potpuno muška vlada biti namerno predstavljena 11. septembra.

Hašimijeve izjave kose se sa prethodnim pomirljivim porukama talibana da neće kršiti ljudska prava žena, ali su potpuno u skladu sa ponašanjem na terenu - kažnjavanjem na ulici, batinanjem žena koje mirno protestuju, segregacijom škola, zabranom ženama da rade, bave se sportom...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja