VELIKA BRITANSKA OKLOPNA BRUKA: Utukli u ovo vozilo milijarde, na kraju stradalo 310 vojnika koji su ga testirali VIDEO
Foto: Screenshot YT/Defence Military Report

bruka

VELIKA BRITANSKA OKLOPNA BRUKA: Utukli u ovo vozilo milijarde, na kraju stradalo 310 vojnika koji su ga testirali VIDEO

Planeta -

Britanski ministar odbrane Džeremi Kvin priznao je da bi program oklopnih vojnih vozila Ajaks vredan 3,5 milijardi funti uskoro mogao biti raspušten.

Priznanje je usledilo nakon šokantnog otkrića Dejli Mejla da je 310 vojnika zatražilo lekarsku pomoć nakon pregleda vozila. Naime, pretrpjeli su gubitak sluha, grčeve u leđima i bolove u zglobovima. Povrede nastaju usled buke i vibracija motora.

Ajak je imao problema sa preciznim gađanjem i vožnjom unazad preko prepreka, ali zvaničnici kažu da je u toj oblasti postignut napredak. Testiranje vozila, koje je početkom godine zaustavljeno zbog povreda vojnika, nastavio je proizvođač Dženeral Dajnamiks, koji je sam morao da brine o vozačima.

"Ne mogu 100 odsto obećati da ćemo pronaći odgovor na ove probleme, ali voljni smo da na njima sarađujemo sa Dženeral Dajnamiksom. Nećemo prihvatiti početni nivo operativnosti sve dok ne pronađemo rešenje za probleme buke i vibracija motora. Treba nam oklopno vozilo koje funkcioniše i koje služi svojoj svrsi. Ranije sam opisao program Ajaksa kao problematičan, ali to ne znači da su svi problemi rešivi", rekao je ministar odbrane poslanicima Donjeg doma.

Bivši ministar odbrane Mark Fransoa rekao je da je program Ajaka pokazao da su javne nabavke Ministarstva "potpuno prekinute". Okarakterisao je vozilo kao „goruću gomilu institucionalne nesposobnosti“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track