OVAKO AMERI ODLAZE IZ GVINEJE: Na mrežama se pojavio snimak sprovođenja Zelenih beretki posle državnog udara VIDEO
Foto: screenshot Twitter/The House of Kongo

bruka

OVAKO AMERI ODLAZE IZ GVINEJE: Na mrežama se pojavio snimak sprovođenja Zelenih beretki posle državnog udara VIDEO

Planeta -

Tim američkih Zelenih beretki na nedavnoj misiji obuke u zapadnoafričkoj državi Gvineji bila je potrebna pomoć lokalnih bezbednosnih snaga da prođu kroz haotičnu uličnu scenu nakon svrgavanja predsednika zemlje, potvrdila je u petak američka komanda u Africi.

Na video snimku koji je ove sedmice kružio društvenim medijima vide se trojica američkih vojnika u automobilu okruženom ljudima koji skaču gore -dole na putu do američke ambasade u glavnom gradu Gvineje Konakriju. Vidi se kako ih obezbeđujunaoružane gvinejske trupe, prenosi Stars end Strajps.

"Gvinejske snage bezbednosti obezbedile su pratnju do Konakrija kako bi osigurale bezbedan prolaz tima", navodi se u saopštenju američke komande AFRIKOM.

Vojnici su bili deo vojnog tima za specijalne operacije koji je bio primoran da otkaže planirane aktivnosti obuke nakon vojnog preuzimanja vlasti u nedelju, saopštio je AFRICOM. Dodaje se da su premešteni u američku ambasadu.

Čini se da video prikazuje deo tog preseljenja, rekao je AFRICOM. Tokom snimanja, automobil vojnika okružen je gomilom, koja deluje više uzbuđeno nego preti.

Čini se da vojnici nisu previše zabrinuti. Jedna zelena beretka na snimku se smeši i pruža ruku kroz prozor kako bi se rukovao s prolaznicima.

Američke jedinice za specijalne operacije rutinski izvode male misije obuke sa lokalnim snagama u Africi i drugim zemljama poznate pod nazivom Zajednička obuka kombinovane obuke ili JCET -ovi.

"Američka vlada i vojska ni na koji način nisu umešani u ovaj očigledni vojni osvajanje vlasti", rekao je AFRICOM. "Sjedinjene Države oštro osuđuju ove akcije u Gvineji i sve pokušaje nasilnog oduzimanja vlasti ili neustavnih radnji".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track