TO JE DAN KADA JE POČELO ZLO VREME Kako Avganistanci gledaju na 11. septembar?
Foto: EPA-EFE/STRINGER

20 godina od terorističkog napada

TO JE DAN KADA JE POČELO ZLO VREME Kako Avganistanci gledaju na 11. septembar?

Planeta -

U Americi je juče obeleženo 20. godina od terorističkog napada. U Avganistanu se 11. septembar pamti kao okidač za decenije rata, koje su ove godine napravile jedan pun, mračan krug. Talibani, koji su kontrolisali zemlju i sklonili Osamu bin Ladena u vreme napada ponovo komanduju Kabulom i većim delom zemlje.

-To je dan kada je počelo zlo vreme za Avganistan i Avganistance, rekao je Hazbulah, prodavac iz Kandahara, ''kolevke'' talibanskog pokreta.

Kao i mnogi u Avganistanu, skeptičan je da je ogromno američko ulaganje u rat samo odgovor na tragediju tog dana.

-Amerikanci su došli ovde da pokažu svetu da su velesila i da je 11. septembar bio samo izgovor za okupaciju Avganistana, rekao je on, prenosi Gardijan.

Kada su te jeseni srušeni talibani, milioni Avganistanaca vratili su se iz egzila.

-Vratili smo se u naše selo kada su došli Amerikanci, otpočeli novi život i sve smo počeli da gradimo od nule. Sada se trudim da pomognem mojoj porodici ponovo, rekao je Bilal Nimati, 32-godišnji biznismen koji je otišao prošlog meseca u Indiju.

Generacija Avganistanskih žena odgajana sa pravom na obrazovanje i rad sada se plaši gubitka čak i osnovnih sloboda.

Šakila, koja je bila primorana da napusti školu kada su talibani zabranili devojkama obrazovanje kad su prvi put došli na vlast, krije se nakon organizovanja ženskog protesta.

-Pre 20 godina kada sam se vratila da započnem moje školovanje ponovo, u 6. razredu nisam mogla ni da zamislim da ću morati da se krijem zbog takve jednostavne stvari, rekla je ona za Obzerver.

-Išla sam u školu, na univerzitet i radila sam na nekoliko mesta, ali sada se krijem. Osećam kao da se gušim, dodala je.

Avganistanci koji su protiv talibana osećaju se napušteno.

Žao mi je zbog onih koji su poginuli u napadu, rekao je stanovnik Kabula.

-Ali ljut sam, nije trebalo da nas ovako ostave, preko noći. Nisu nam pomogli u izgradnji zemlje, samo su obnovili Avganistan za talibane, istakao je.

Talibvani, tražeći međunarodno priznanje svoje vlade, pustili su obeležavanje 20 godina od terorističkog napada na Ameriku prođe bez komentara. Za njihove borce to je bio dan slavlja.

-Amerikanci su napali našu zemlju zbog onoga što je neko drugi učinio, rekao je Golam Ahija, borac u zapadnoj provinciji Badgiš.

-Ali znali smo da treba da uzvratimo i izbacimo ih iz zemlje. I uspeli smo. Borili smo se i umrli za ono što je Bin Laden učinio, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track