ŠTA SE DEŠAVA U AVGANISTANU?! Neko objavio glasinu da je Mula Bardar mrtav! On se oglasio porukom ŽIV SAM i u Kandaharu!
Foto: Printscreen/Twitter

propagandni rat

ŠTA SE DEŠAVA U AVGANISTANU?! Neko objavio glasinu da je Mula Bardar mrtav! On se oglasio porukom ŽIV SAM i u Kandaharu!

Planeta -

Na društvenim mrežama odjeknula je kao bomba informacija koju je neko preneo da je Mula Abdul Gani Bardar koga neki zovu i "Mesar" mrtav u predsedničkoj plati posle sukoba talibanskih vođa.

Gani Bardar je važio za najuticajnijeg lidera talibana. Deo egzila je proveo u Kataru i učestvovao je u pregovorima sa američkim zvaničnicima kada je dogovoreno povlačenje trupa SAD iz Avganistana. Mula Baradar važi za čelnu figuru političkog krila koji je postao predsednik Islamskog emirata Avganistan.

Međutim ova informacija je demantovana tako što je uslikana i na društvenim mrežama objavljena slika Bardarovog rukopisa u kome on demantuje svoju smrt, ali i sukob među talibasnkim liderima kao i da se nalazi u Kandaharu na sastanku sa Habitulahom Ahundžom vrhovnim verskim liderom.

Haibatulah Ahundžada, koji važi za duhovnog vođu i bliskog saradnika Ajmana el Zavahirija, koji je preuzeo čelo Al Kaide posle likvidacije Osame bin Ladena. Tu je i Siradžudin Hakani, sin Džalaludina Hakanija, slavnog komandanta iz rata protiv SSSR. Veruje se da je on bio glavni za sve operacije na istoku Avganistana.

Važno mesto u hijerarhiji ima i mula Jakub, sin osnivača talibana mula Omara, koji je šef vojnog krila ekstremista.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track