DESANT NA RIGU Letonska vojska preplavila ulice! Počeli da pucaju pored žena i dece! Detonacije i rafali odjekivali gradom VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

bez ikakvog upozorenja

DESANT NA RIGU Letonska vojska preplavila ulice! Počeli da pucaju pored žena i dece! Detonacije i rafali odjekivali gradom VIDEO

Planeta -

Letonska armija uspela je da pošteno isprepada stanovnike prestonice Rige kada su naoružani do zuba, usred bela dana izašli na ulicu i počeli da pucaju, doduše na fiktivnog protivnika, odnosno verovatno na Ruse s obziroma na to da ova zemlja pored Estonije i Litvanije na obalama Baltika čini ključ zaustavljanja potencijalnog prodora ruske vojske ka članicama EU.

Letonska vojska otvarala je nasumično vatru po objektima dok su žene sa malom decom prolazile ulicom, a koja su počela da vrište posle ispaljivanja hitaca iz automatske puške.

Vojska je verovatno poigravala scenario urbane borbe, ali je ostalo nejasno zašto su to izveli i na prečac u uslovima kada je gomila civila prolazila ulicama Rige.

Po snimcima vojnici se preterano nisu obazirali na vrisku dece i žena. S druge strane bilo je i onih koji su posmatrali otvaranje vatre, ali i slikali i posmatrali kretanje vojske gradskim ulicama, upadom u objekte.

Riga, inače veoma miran grad više je podsećao na Bejrut, a ne na mali gradić članice EU i NATO.

Ono što je bilo najgore u celoj priči bilo je, iako se pucalo ćorcima, to da zona izvođenja vežbi u gradu nije bila obeležena, kao i da civili nisu bili upozoreni, pa je logično došlo do šoka.

Po snimicma dok su neki vrištali i plakali, neki su se ludo zabavljali, posmatrali fiktivni rat sa Rusima i smejali upadima vojske i detonacijama koje su odjekivale gradom.

Naime proverom je utvrđeno da je desant na Rigu izveden u okviru vojne vežbe "Najmes" koja se održava širom ove baltičke države sve do 3. oktobara ove godine.

Letonsko ministarstvo odbrane izvinilo se zbog "nesporazuma" koji je uplašio stanovnike Rige.

Letonija je baltička država koja je od 2004 članica EU i NATO. Država se direktno graniči sa Rusijom. Od Ukrajinske krize ova zemlja zajedno sa Litvanijom i Estonijom predstavlja ključ odbrane NATO saveza u sprečavanju ruskog prodora na sever i zapad Evrope.

Letonska vojska broji 14.700 vojnika od čega na vojsku otpada 6.500 vojnika i 8.000 pripadnika nacionalne garde. Letonska vojska je profesionalna . Prema poslednjim informacijama vojni budžet iznosi 853,85 miliona dolara. Vojska se sastoji od dva mehanizovana bataljona i jednog pešadijskog, kao artiljerijske jedinice opremljene samohodnim haubicama M-109 A5. Vojska je opremljena automatskim puškama, puškomitraljezima i pištoljima nemačke, američke i francuske proizvodnje.

Vojska u svim sastavu nema tenkove već oklopna izviđačka vozila britanske proizvodnje koja su kupljena iz viškova britanske armije.

Letonsku vojku čini i ratna mornarica koja je opremljena iksljučivo minolovcima nabavljenim u Holadniji i patrolnim brodovima domaće proizvodnje i Švedske. RV sastoji se od 2 laka transportna aviona sovjetske proizvodnje AN-2, 4 transportna helikoptera Mi-17, dok je u toku nabavka 4 američka transportna helikoptera.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track