UN OŠTRO KRITIKOVALA TALIBANE Krše obećanja o pravima žena
Foto: AFP / AFP / Profimedia

izveštaj

UN OŠTRO KRITIKOVALA TALIBANE Krše obećanja o pravima žena

Planeta -

Talibanski zvaničnici u Avganistanu prekršili su javna obećanja o pravima, uključujući naređivanje ženama da ostanu kod kuće, zabranu tinejdžerkama da idu na nastavu u školu i traženje neprijatelja režima po kućama, saopštila je danas zvaničnica Ujedinjenih nacija (UN).

Visoka komesarka za ljudska prava Mišel Bašel rekla je da je Avganistan u "novoj i opasnoj fazi" otkad je militantna grupa prošlog meseca preuzela vlast, a mnoge žene i pripadnici etničkih i verskih manjina duboko su zabrinuti.

-U suprotnosti sa uvjeravanjima da će talibani podržati ženska prava, u poslednje tri nedelje žene su postepeno isključivane iz javne sfere, rekla je ona na Veću za ljudska prava u Ženevi.

Bašel je bila zaprepašćena zbog sastava talibanske vlade, ističući odsustvo žena.

U nekim mestima devojčicama starijim od 12 godina bilo je zabranjeno školovanje, dok je ženama rečeno da ostanu kod kuće, rekla je ona, osuđujući represivnu vladavinu talibana između 1996. i 2001. godine.

Bašel je ukazala na druga neispunjena obećanja o davanju amnestije bivšim državnim službenicima i službenicima sigurnosti povezanim s prethodnom vladom i zabrani pretresa po kućama.

UN su primile više prijava o pretresima osoba koje su radile s američkim kompanijama i snagama sigurnosti, dok je osoblje UN-a izvestilo o sve većem broju napada i pretnji.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track