PUTIN I ASAD RAZGOVARALI U MOSKVI Teme: vojna saradnja i pobunjenici, ruski lider kritikovao angažman stranih snaga u zemlji
Foto: Syran presidency

sastanak je dugo trajao

PUTIN I ASAD RAZGOVARALI U MOSKVI Teme: vojna saradnja i pobunjenici, ruski lider kritikovao angažman stranih snaga u zemlji

Planeta -

Predsednici Rusije Vladimir Putin i sirijski predsednik Bašar el Asad razgovarali su u Moskvi o vojnoj saradnji i operaciji preuzimanja područja pod kontrolom pobunjenika u Siriji, javili su danas državni mediji u Damasku.

Putin je kritikovao mešanje stranih snaga u Siriji i pozdravio značajne štete nanete pobunjenicima i džihadistima, objavio je Kremlj.

U retkom susretu u četiri oka između dvojice lidera, do kojeg je došlo juče, Putin je ocenio da su teroristi pretrpeli značajnu štetu u Siriji, gde vladine snage kontrolišu, kako je ocenio, 90 posto teritorije.

Putin je ocenio, kako se navodi u saopštenju Kremlja, da je osnovni problem u Siriji prisustvo stranih snaga.

"Strane oružane sile, bez odluke UN-a, bez vašeg pristanka, prisutne su na nekim područjima u zemlji, što je očigledno protivno međunarodnom pravu i ne omogućuje da se učini maksimum napora da bi se zemlja konsolidovala i napredovala na putu obnove", ocenio je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao da Asad čini mnogo kako bi uspostavio dijalog s političkim protivnicima.

Bašar al-Asad je, sa druge strane, pozdravio značajne rezultate koje su postigle Rusija i Sirija u oslobađanju teritorija koje su okupirali pobunjenici i u uništavanju terorizma, dodaje Kremlj.

Naglasio je ipak da je zaustavljen politički proces koji je počeo kako bi se okončao rat u Siriji. To je pripisao destruktivnom uticaju nekih zemalja koje su nametnule protivzakonite sankcije sirijskom narodu.

Sastanak dvojice predsednika bio je prvi od samita u januaru prošle godine u glavnom gradu Sirije.

Rusija je vojno intervenisala u Siriji 2015. kako bi pomogla snagama Bašara al-Asada da ponovno osvoji najveći deo teritorija koji su zauzeli pobunjenici i džihadisti.

Moskva u Siriji ima vojne baze. Više ciklusa pregovora pod okriljem UN-a nije uspelo da zaustavi nasilje u Siriji koja ima oko 500.000 poginulih i milione raseljenih od početka rata 2011.

Sirijska opozicija saopštila je da su ruski ratni avioni poslednjih nedelja izveli napade u severozapadnoj provinciji Idlib, poslednjem velikom uporištu pobunjenika u zemlji.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track