MEDIJSKI MRAK: Za manje od mesec dana 153 novinske kuće prestale da rade u Avganistanu
Foto: EPA/STRINGER

nema novca ni bezbednosti

MEDIJSKI MRAK: Za manje od mesec dana 153 novinske kuće prestale da rade u Avganistanu

Planeta -

Najmanje 153 medija prestalo je sa radom u 20 provincija u Avganistanu nakon što su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad zemljom, saopštile su organizacije koje podržavaju slobodne medije u zemlji.

Kako prenosi Tolo Njuz pozivajući se na zvaničnike iz ovih organizacija, zatvorene su radijske i TV stanice, štampani mediji a kao glavni razlozi za gašenje navodi se teška ekonomska situacija i različita ograničenja koja nameću talibani na različitim nivoima.

Zvaničnici upozoravaju da će, ako se medijska finansijska kriza, kao i restrikcije koje trpe, ne reše, još više medijskih kuća će prestati da postoji u zemlji.

"Ako organizacije koje podržavaju medije zatvore oči na trenutnu situaciju, uskoro ćemo videti zatvaranje poslednjih preostalih medija", rekao je Hudžatulah Mudžadidi, potpredsednik Udruženja nezavisnih novinara Avganistana.

Masror Lutfi, predstavnik Nacionalne unije novinara Avganistana pozvao je međunarodne organizacije da odmah preduzmu mere za rešavanje ovog problema.

"U suprotnom će slobodi štampe, kao i drugim ljudskim i građanskim slobodama u Avganistanu uskoro doći kraj", upozorio je Lutfi.

Medijske organizacije navode da su TV i radio stanice, kao i štampana izdanja pod velikim pritiskom kako zbog loše ekonomske situacije tako i zbog pritisaka talibana.

Talibani, sa druge strane, tvrde da će dozvoliti medijima i novinarima da nastave da rade svoj posao.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je da je "budućnost crna" za 1300 novinara u Avganistanu.

Novinarstvo u Avganistanu je u opasnosti da nestane, navode iz IFJ i dodaju da talibani prebijaju i zatvaraju novinare u zemlji.

"Talibani ne žele mnogo da talasaju, ali žele da kontrolišu sve, uključujući i strane medije u Avganistanu", rekao je Gardijanu generalni sekretar IFJ Entoni Belanžer. "Kao što se često dešava u ovakvim situacijama, strane novinare će smatrati agentima stranih vlada".

"Verujem da ćemo biti svedoci uspona zvaničnih, talibanskih medija u kojima neće biti žena. Svi drugi novinari će nestati. Ni ranije nije bilo lako, čak i pre dolaska talibana, novinari su stradali, ali je sada situacija veoma sumorna", rekao je on i dodao da je u pitanju samo nekoliko nedelja dok se to ne dogodi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track