SVE U SVRHU OČUVANJA PLANETE Naučnici su pronašli genijalan način da smanje emisiju štetnih gasova: Uče krave da koriste nošu!
Foto: Profimedia

nauka

SVE U SVRHU OČUVANJA PLANETE Naučnici su pronašli genijalan način da smanje emisiju štetnih gasova: Uče krave da koriste nošu!

Planeta -

Novi naučni eksperiment predstavlja neobično rešenje smanjenja zagađivača koji su delimično odgovorni za klimatske promene.

Naučnici veruju da će učenjem stoke da koristi nošu, uspeti da prikupe njihov urin, koji sadrži amonijak, pre nego što dospe u prirodnu sredinu.

Poznato je da krave imaju poguban uticaj na prirodnu sredinu. Prema nekim procenama, od septembra 2020. godine stoka je odgovorna za 14,5 procenata emisije štetnih gasova staklene bašte, a od tog broja, jezivih 65 procenata otpada na krave.

Osim nutrata u fekalijama, krave ispuštaju i ogromne količine metana podrigivanjem, a potrebno im je i mnogo trave za ispašu.

Naučnici su sada, u novoj studiji objavljenoj početkom sedmice, odlučili da se pozabave bar nekim negativnim posledicama uzgoja stoke i to tako što će ih naučiti da koriste toalet!

"Pretpostavlja se da krave nisu sposobne da kontrolišu defekaciju ili uriniranje", naveo je koautor studije Jan Langbin. Međutim, dodao je on, "rogata stoka je poput drugih životinja i domaćih životinja, prilično pametna i može mnogo toga da nauči, pa zašto ih onda ne bismo naučili da koriste toalet".

Iako amonijak iz kravljeg urina nije štetan po okolinu sam po sebi, on se brzo, kada se pomeša sa solju i fekalijama, pretvori u azot suboksid, štetni gas staklene bašte. Zbog toga bi sakupljanje urina, pre nego što dođe do ove hemijske reakcije, moglo da pomogne u smanjenju emisija gasova, piše Njuzvik.

Naučnici sa Univerziteta Okland i nemačkog Istraživačkog instituta za biologiju životinja sa farmi učili krave da koriste toalet uz pomoć takozvane MuLu metode. Drugim rečima, ako bi piškile u ograđenom "toaletu" u štali krave su kao nagradu dobijale slatko piće ili ječam. Ako bi urinirale na drugom mestu, poprskali bi ih vodom.

Za nekoliko nedelja, uspeli su da istreniraju 11 od 16 krava, a Langbin veruje da će uskoro uspeti da nauće i ostale.

"Posle 10, 15, 20 godina rada sa stokom, znamo da ove životinje imaju ličnost, da različito doživljavaju različite stvari. Da nisu sve iste", rekao je on.

Istraživači su utvrdili da su sposobnosti životinja vrlo slične sposobnostima dece i mnogo veće od sposobnosti "vrlo male dece".

Britanski Gardijan navodi da bi prikupljanjem 80 procenata kravljeg urina sa jedne farme, emisije amonijaka te farme bile prepolovljene.

Langbin se nada da će rezultati studije imati praktičnu primenu i da će "za nekoliko godina sve krave ići u toalet".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track