STOUNHENDŽ DOBIJA FEJSLIFTING: Godine i vetar ostavili trag, počelo renoviranje čuvenog 4.500 godina starog megalitskog spomenika
Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

manje popravke

STOUNHENDŽ DOBIJA FEJSLIFTING: Godine i vetar ostavili trag, počelo renoviranje čuvenog 4.500 godina starog megalitskog spomenika

Planeta -

Restauracija Stounhendža, čuvenog spomenika megalitske kulture kod Salsberija, počela je danas.

Ovo je prva veća popravka spomenika koji se nalazi na Uneskovoj listi svetskog nasleđa u poslednjih šest decenija i stručnjaci se nadaju da će, kada se pukotine i rupe u kamenu poprave, biti i poslednja u ovom veku.

Snažni vetrovi koji udaraju u 4500 godina kameni krug na ravnici Salsberi uzeli su svoj danak, naročito na horizontalnom kamenju koje je postalo nestabilno, navode iz Ingliš heritidža, fondacije koja brine o Stounhendžu.

Sedam metara visoka skela podignuta je pored kamenih blokova, kako bi stručnjaci pažljivo ispunili sve pukotine i spojnice u kamenu. Poslednja velika restauracija Stounhendža obavljena je 1958. godine kada je Obri Bejli vratio na mesto nekoliko blokova koji su bili pali.

Njegov sin, Ričard Vudman Bejli, koji je imao osam godina kada je krišom ostavio pola penija ispod jednog od kamenova, sada će svečano postaviti komemorativnu kovanicu od dve funte ispod jednog bloka.

Pre Bejlijeve popravke, Stounhendž je sređivan i početkom veka, kada su neki pali kameni blokovi vraćeni na svoje mesto.

Eksperti se nadaju da će posle ove popravke, ova britanska kulturna ikona biti "mirna" bar do kraja veka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track