ZADRŽAO FUNKCIJU: Kalifornijski guverner ostaje na vlasti nakon referenduma za opoziv
Foto: EPA/ CAROLINE BREHMAN

GEVIN NJUSOM

ZADRŽAO FUNKCIJU: Kalifornijski guverner ostaje na vlasti nakon referenduma za opoziv

Planeta -

Glasači u Kaliforniji odlučili su na referendumu da Gevin Njusom ostane na funkciji guvernera, prve su procene rezultata koje su objavili američki mediji.

Biračka mesta zatvorena su u 5 ujutru po našem vremenu, a nešto pre toga Njusom je na svojoj strani imao oko dve trećine glasova, nakon oko 60 odsto prebrojanih listića. Sa tolikom prednošću, procenjuje se da će demokrata Njusom ostati guverner najmnogoljudnije američke države i završiti svoj mandat, koji je trenutno u trećoj godini.

Kalifornija ima najviše stanovnika od svih američkih saveznih država i oko 22 miliona registrovanih birača. Država je čvrsto demokratska, ali ima velike republikanske regije. Šest miliona ljudi glasalo je za Donalda Trampa na izborima prošle godine.

Ishod je pobeda za guvernera Njusoma, oslabljenog zbog krize sa kovidom i epidemioloških mera uvedenih za zaustavljanje pandemije, ali i pobeda uopšteno za demokratski tabor. I predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris bili su sa njim u kampanji uoči glasanja.

Drugi guverner koji je ostao na funkciji nakon pokrenutog opoziva

Njusom je drugi guverner u istoriji SAD koji je uspeo da se održi na vlasti nakon opoziva pokrenutog da se pre kraja mandata sruši sa funkcije. Njegova pobeda osigurava i nastavak kontrole Demokratske stranke u Kaliforniji, koja je postala svojevrsna laboratorija za progresivne politike imigracije, klimatskih promena i ljudskih prava, prenosi agencija AP.

"Rekli smo 'da' nauci, rekli smo 'da' vakcini, 'da' okončanju ove pandemije, 'da' pravu na glasanje bez straha od optužbi za prevaru...", rekao je Njusom na konferenciji za novinare.

Njegov glavni protivnik, konzervativni radijski voditelj Lari Elder, tvrdio je da je glasanje namešteno pre nego su se biračka mesta i otvorila. On bi verovatno zamenio Njusoma da je opoziv uspeo i doneo bi Kaliforniji potpuno suprotan politički pogled na svet. Pre 18 godina slično glasanje omogućilo je glumcu Arnoldu Švarcenegeru da pobedi u Kaliforniji, srušivši tadašnju demokratsku vladu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track