NAPETO: Severna Koreja ispalila dva balistička projektila, susedne zemlje u punoj pripravnosti
Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

vojne provokacije

NAPETO: Severna Koreja ispalila dva balistička projektila, susedne zemlje u punoj pripravnosti

Planeta -

Severna Koreja ispalila je dva baslitička projektila sa svoje istočne obale, objavio je načelnik južnokorejske vojske.

Japan je takođe prijavio da je objekat ispaljen i da se možda radi o balističkom projektilu.

Japanski premijer Jošihide Suga potez je nazvao nečuvenim i dodao je kako se remeti mir i sigurnost u regiji, a to je bilo drugo ovonedeljno testiranje oružja koje je sprovela Severna Koreja, piše BBC.

Nije jasno šta je bio strateški cilj projektila, a vojska Južne Koreje napomenula je da su u punoj pripravnosti u saradnji sa snagama SAD. U ponedeljak, Severna Koreja je testirala projektil dalekog dometa koji je u mogućnosti da pogodi bilo koji cilj u Japanu, nazivajući ga "oružjem velike važnosti".

Balistički projektili krše rezolucije UN koje za cilj imaju smanjenje severnokorejskih nuklearnih kapaciteta.

Stručnjaci predviđaju da bi projektil mogao potencijalno nositi bojeve nuklearne glave. Sigurnosno veće UN ne brani testiranje navodećih projektila. Međutim, balističke projektile smatra opasnim jer mogu nositi jače terete, imaju dalji domet i brži su.

SAD i Južna Koreja održale su u avgustu zajedničke vojne vežbe koje su izazvale žestoke kritike Pjongjanga.

Severna Koreja ima uvedene međunarodne sankcije zbog programa razvoja nuklearnog oružja, a zemlja se nalazi u društvenoj i ekonomskoj krizi, u zemlji vlada nestašica hrane pa je pitanje kako su i dalje u mogućnosti da razvijaju oružja. Zemlja se nalazi u izolaciji, a prekinuta je gotovo sva trgovina sa najbližim saveznikom, Kinom, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Kineski šef diplomatije trenutno se nalazi na prijemu kod svog severnokorejskog kolege. Severnokorejski program naoružanja i pregovori oko denuklearizacije su verovatne teme razgovora.

U martu, Pjongjang je prkosio sankcijama pa su testirali balističke projektile izazivajući tako kritike iz SAD, Japana i Južne Koreje.

Prošlog meseca, UN-ova nuklearna agencija je rekla kako se čini da je Severna Koreja nastavila rad u svom reaktoru koji bi mogao da proizvede plutonijum za nuklearna oružja dodajući kako se radi o "zabrinjavajućem" razvoju situacije.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track