TALIBANSKI GUVERNER HELMANDA PORUČIO ZAPADU: Priznajte našu vladu, vratite se sa novcem, a oružje ostavite kod kuće!
Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

avganistan

TALIBANSKI GUVERNER HELMANDA PORUČIO ZAPADU: Priznajte našu vladu, vratite se sa novcem, a oružje ostavite kod kuće!

Planeta -

Talib Mavlavi koji se godinama borio protiv britanskih snaga u provinciji Helmand, sada je pozvao zapadne zemlje da priznaju talibane kao legitimne vladare Avganistana.

Novi guverner Helmanda, koji retke posetioce dočekuje sa puškom na stolu i tvrdi da je vreme borbi i krvoprolića gotovo, ima poruku za Britance i ostatak NATO-a: Priznajte talibane kao legitimne lidere Avganistana i onda se vratite, sa novcem i bez oružja.

"Borili smo se jedni protiv drugih i nismo se upoznali u normalno vreme", kaže Talib Mavlavi koji je sa bio sa talibanima i kada su prvi put kontrolisali Avganistan (1996-2001). "Sada možete da osvojite naša srca i usrećite nas, ako priznate ovu vladu", poručio je on.

Iako su sa dolaskom talibana i osvajanjem provincijske prestonice Laškar Gah borbe utihnule, prvi put posle 20 godina, Helmand je, poput ostatka Avganistana, na ivici ekonomskog kolapsa i talibani sada pozivaju međunarodnu zajednicu da im pomogne.

"Sve one strane zemlje koje su pokušale da nas osvoje i koje su ubijale naše žene, decu i starce i uništile sve, sada treba da nam pošalju humanitarnu pomoć kako bismo se fokusirali na razvoj obrazovanja, poslovanja i trgovine", rekao je on Gardijanu.

"Međunarodna zajednica pomaže zemljama koje imaju podršku svojih civila. Mi smo doneli bezbednost i sigurnost i imamo podršku naših ljudi, pa zato oni sad treba da pomognu nama i priznaju našu vladu", dodao je taliban.

Britanski list ocenjuje da ovako šokantan zahtev talibana koji je do juče ubijao britanske vojnike koji su bili stacionirani u Helmandu, pokazuje koliko se situacija u Avganistanu promenila posle odlaska stranih trupa i sa kolikim problemima su sada suočeni talibani u ratom uništenoj zemlji.

Državni službenici nedeljama nisu dobili plate, mnogi koji su radili za strane nevladine organizacije su pobegli, oni koji su bili u lokalnim su obustavili projekte, kafane su prazne a prodavnice jedva preživljavaju.

Jedan od najvažnijih uslova za eventualno dobijanje strane pomoći je rad i obrazovanje žena. Devojčice u delovima Helmanda koje su talibani i ranije kontrolisali nisu mogle da idu u školu.

Sada je došlo do nekog pomaka i u osnovnim školama u celoj zemlji, pa i u Laškar Gahu, devojčice idu u školu, pod određenim pravilima. Devojkama je, bar teorijski, dozvoljeno i da idu u srednje škole i na fakultete, pod uslovom da nose burku ili hidžab, iako se još uvek ne zna kada će ove obrazovne institucije biti otvorene. Takođe se ne zna šta će biti sa onim ženama koje ne rade u zdravstvu ili obrazovanju, odnosno, da li će one moći da se vrate na posao.

"Ministri razmatraju to pitanje, još nije sve dogovoreno", rekao je Mavlavi.

Uprkos obećanjima talibana, stanovništvo Laškar Gaha i dalje nije mirno. Sada, kada je oružje utihnulo, more ih drugačije, jednako strašne brige - kako će preživeti.

Samiula koji ima tezgu na lokalnoj pijaci na kojoj prodaje ukrase i nakit pozvao je Britance da priznaju talibansku vladu kako bi dobili pomoć.

Kaže da nema osobe u gradu koja nije izgubila nekog svog i da im je sada potrebna pomoć da bi nastavili sa životom.

Katera, udovica sa četvoro dece, ostala je bez muža vojnika početkom godine. Radila je po kućama i prala veš bogatijim stanovnicima koji su sada pobegli iz zemlje.

Mala penzija koju je dobijala kao udovica vojnika prestala je da stiže, a kako nema rodbine, sa decom spava na pijaci. "Nemam nikakav problem sa talibanima. Moja deca moraju da jedu. Ako je ceo svet priznao prethodnu vladu, onda moraju da priznaju i ovu da bi nam pomogli".

Mavlavi ponavlja isto: "Naša poruka NATO zemljama je: Pomogli smo im. Trebalo bi da budu zahvalni što smo im pružili šansu da odu u miru. Mosli smo da ih zaustavimo i nateramo da odu boreći se. Zbog toga treba da priznaju našu vladu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track