FON DER LAJEN: Prioritet je da se ubrza vakcinacija u svetu
Foto: EPA / Katia Christodoulou

govor predsednice evropske komisije

FON DER LAJEN: Prioritet je da se ubrza vakcinacija u svetu

Planeta -

Prioritet je da se ubrza vakcinacija u svetu i da se ne dopusti da ovo postane pandemija nevakcinisanih, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom govoru o stanju Unije.

Po uzoru na Sjedinjene Države, jednom godišnje, na plenarnoj sednici u septembru, predsednik ili predsednica Komisije od 2010. drže govor o stanju Unije u kom se osvrću na rezultate u protekloj godini i najavljuju prioritete za sledeću.

-Pandemija koronavirusa je maraton, a ne sprint. Sledeća godina biće još jedan test karaktera za EU i svet. Već smo se obvezali da podelimo 250 miliona vakcina, a Komisija će donirati još 200 miliona doza do sredine sledeće godine, najavila je Fon der Lejen.

Pozvala je EU da učini sve što je moguće da ovo ne postane pandemija nevakcinisanih.

Vakcinisano više od 70 odsto odraslih Evropljana

Više od 70 odsto odraslog stanovništva u EU potpuno je vakcinisano, obezbeđeno je 1,8 milijardi buster doza za Evropljane, a finalni prioritet je da se ojača pripravnost na nove pandemije, dodala je Fon der Lajen.

Osvrnula se i na situaciju u Avganistanu. Talibani su neočekivanom brzinom osvojili tu zemlju, a NATO sada treba da izvuče lekcije iz svoje 20 godina duge vojne misije.

-Stojimo uz avganistanski narod, žene i decu, tužioce, novinare i one koji se zalažu za ljudska prava, rekla je Fon der Leajen i rekla da će EU pomoći Avganistancima sa 100 miliona evra pomoći. Fon der Lajen smatra da EU i NATO treba da se osvrnu na to kako je vojna misija u Avganistanu završila toliko naglo.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track