JUGODEZERTER POBEGAO IZ SIDNEJSKOG ZATVORA PRE 3 DECENIJE: Uspešno bežao pravdi, ali je zbog korone utekao iza rešetaka! VIDEO
Foto: NSW Police, Profimedia

pravda

JUGODEZERTER POBEGAO IZ SIDNEJSKOG ZATVORA PRE 3 DECENIJE: Uspešno bežao pravdi, ali je zbog korone utekao iza rešetaka! VIDEO

Planeta -

64-godišnji begunac ušao je u policijsku stanicu u Sidneju da bi se predao skoro 30 godina nakon što je pobegao iz zatvora, saopštila je australijska policija u sredu. Darko Desić odlučio je da se vrati u zatvor jer je zbog karantina u Sidneju ostao bez posla i beskućnik, prenose mediji.

Desić se predao u nedelju ujutru u policijskoj stanici Di Vaj u Sidneju i odbijena mu je kaucija kada se u utorak pojavio na sudu u centru grada optužen za bekstvo iz zakonitog pritvora 1992. godine, navodi se u saopštenju policije. Optužba nosi potencijalnu kaznu od sedam godina zatvora.

Karantin u Sidneju, koje je počelo u junu, koštalo je Desića zaposlenja kao građevinskog radnika i majstora, rekli su neimenovani policijski izvori za sidnejski Dejli Telegraf i Australijan Brodkasting.

"On je u subotu uveče spavao na plaži i rekao: 'Batali, vratiću se u zatvor gde mi je krov nad glavom'", rekao je izvor za novine. Desić je imao 35 godina kada je u noći sa 31. jula na 1. avgust 1992. pobegao iz zatvora u Graftonu, 390 milja severno od Sidneja, prenosi Si-Bi-Es Njuz. Policija navodi da je on upotrebio alat, uključujući nož za testeru i noževe za sečenje vijaka, da bi prorezao rešetke prozora svoje ćelije.

Odležao je 13 meseci troipogodišnje kazne zbog uzgoja marihuane. Rođen u bivšoj Jugoslaviji, Desić je policiji rekao da je pobegao jer je mislio da će biti deportovan nakon što odsluži kaznu, izveštavaju novine. Uplašio se da će biti kažnjen jer nije odslužio obavezni vojni rok u svojoj bivšoj zemlji, koja se od tada razbila na nekoliko nacija. Nije odmah jasno u koju zemlju bi mogao biti deportovan. On nije australijski državljanin. Novine su rekle da su imigracioni zvaničnici odustali od njegovog traženja i 2008. godine odobrili mu boravak u Australiji.

Desić je policiji rekao da je celo vreme proveo na slobodi na severnim plažama Sidneja u predgrađu Avalona, a prema pisanju novina u to vreme policija nikada nije privukla pažnju. Desić je ostao prikriven, ali je jednom spomenut u "Australijski najtraženiji kriminalci", istinskom kriminalističkom TV programu koji je trajao deceniju do 1999, nakon što ga je neko prijavio da ga je video u Novri, 180 kilometara južno od Sidneja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track