ŠTITE NAJVEĆE DRVO NA SVETU OD RAZORNIH POŽARA: Džinovsku sekvoju umotali u aluminijum FOTO, VIDEO
Foto: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

vatra uništila NA HILJADE SEKVOJA

ŠTITE NAJVEĆE DRVO NA SVETU OD RAZORNIH POŽARA: Džinovsku sekvoju umotali u aluminijum FOTO, VIDEO

Planeta -

Kalifornijski vatrogasci umotali su najveće stablo na svetu u omotač koji je otporan na vatru pokušavajući da spasu čuveni gaj drevnih džinovskih sekvoja od požara koji bukte u Sijera Nevadi.

Kolosalno drvo generala Šermana u džinovskoj šumi Nacionalnog parka Sekvoja, zatim još neke sekvoje, Muzej džinovske šume i druge zgrade omotane su da bi bile zaštićene od mogućnosti intenzivnog plamena, rekla je portparol vatrogasaca Rebeka Paterson, piše Gardijan.

0632552123, sekvoja, Kalifornija, džinovska sekvoja, požar
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ovaj aluminijumski omotač može na kratko da izdrži intenzivnu toplotu. Federalni zvaničnici kažu da su već nekoliko godina koristili materijal na zapadu SAD kako bi zaštitili osetljive strukture od plamena. Кuće u blizini jezera Taho koje su bile umotane u zaštitni materijal izdržale su, dok su ostale u blizini uništene.

0632532034, Kalifornija, požar, sekvoja, Nacionalni park Sekvoja
foto: Handout / AFP / Profimedia

Očekivalo se da će jedan od dva požara koja gore u Nacionalnom parku Sekvoja u četvrtak u jednom trenutku doći do Džinovske šume, gaja u kojem se nalazi više od 2.000 sekvoja. Šumski požar je prošle godine u tom regionu uništio na hiljade sekvoja, od kojih su neke bile stare i po nekoliko hiljada godina.

Drvo generala Šermana najveće je na svetu po zapremini, sa 1.487 kubnih metara, prema podacima Nacionalnog parka. Ova sekvoja visoka je 84 metra i ima obim od 31 metar pri zemlji.

Istorijska suša i toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama otežali su borbu protiv požara na američkom zapadu. Naučnici kažu da su klimatske promene učinile region mnogo toplijim i suvljim u poslednjih 30 godina i da će nastaviti da vreme čine ekstremnijim, a požare sve učestalijim i razornijim.

Požari su ovog leta spržili gotovo 9.195 kvadratnih kilometara u Kaliforniji, uništivši na stotine kuća.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track