IZBORI U RUSIJI: Pristalice Navaljnog optužuju Gugl i Epl da su kapitulirali pod pritiskom Kremlja, Putin glasa onlajn
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

nema opozicije

IZBORI U RUSIJI: Pristalice Navaljnog optužuju Gugl i Epl da su kapitulirali pod pritiskom Kremlja, Putin glasa onlajn

Planeta -

U Rusiji se održavaju trodnevni parlamentarni i regionalni izbori.

Pristalice zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog optužile su tehnološke gigante Gugl i Epl da su poklekli pod pritiskom Kremlja i obrisali njegovu aplikaciju za glasanje iz svojih onlajn prodavnica.

Ruska regulatorna tela prethodnih dana su, kako prenose zapadni mediji, vršila jak pritisak na tehnološke kompanije da blokiraju Navaljnovu inicijativu "Pametno glasanje" koja je trebalo da kanališe opozicione glasove ka najjačim protivnicima vladajuće Jedinstvene Rusije.

Drugim rečima, Navaljni je pozvao Ruse da glasaju za kandidate za koje njegov tim proceni da imaju najviše šansi da pobede kandidata Jedinstvene Rusije. Cilj je da se unutar ograničenja Putinovog sistema, vladajućoj stranci ukrade njena "super većina".

Vlasti su reagovale tako što su blokirale pristup Navaljnovom sajtu Pametno glasanje i sprečile su skidanje aplikacije koja pokazuje koje kandidate treba podržati.

Ruski zvaničnici optužili su Gugl i Epl za mešanje u izbore i Vašington da je pružio tehničku podršku Navaljnom.

Kada je trodnevno glasanje počelo danas, aplikacije za "pametno glasanje" su nestale iz Gugl i Epl radnji. Navaljnov savetnik Ivan Ždanov objavio je pismo koje je dobio od Epla u kome ga obaveštavaju da će aplikacija biti uklonjena jer je njen sadržaj "nelegalan".

Navaljnova organizacija proglašena je za "ekstremističku" u Rusiji.

Ždanov je ocenio da je uklanjanje aplikacija "sraman čin političke cenzure. Ruska autoritarna vlada i propaganda će biti oduševljeni". Najavio je i da razmatraju pokretanje tužbe protiv Gugla i Epla.

Trodnevni parlamentarni izbori u Rusiji počeli su danas, otvaranjem biračkih mesta na dalekom istoku zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u samoizolaciji jer je bio okružen zaraženim osobama, glasaće onlajn na izborima za koje opozicija tvrdi da su neregularni jer je predsednik zabranio političko delovanje svakom relevantnom nezavisnom i opozicionom kandidatu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track