EVO KAKO KINEZI SPROVODE KARANTIN NAD DECOM ZARAŽENOM KORONOM Sami bez roditelja u bolnici i u skafanderima VIDEO
Foto: screenshot Twitter/fangshimin

SUROVO

EVO KAKO KINEZI SPROVODE KARANTIN NAD DECOM ZARAŽENOM KORONOM Sami bez roditelja u bolnici i u skafanderima VIDEO

Planeta -

U belom odelu od glave do pete, četvorogodišnji dečak hoda hodnikom bolnice kako bi otišao u sobu sa skenerom.

-Dečak (4) je inficiran koronom, na žalost, nema roditelja u pratnji, ide sam u karantin, navodi se u opisu videa na društvenoj mreži Tviter.

Ovu scenu je snimila medicinska sestra u karantinskoj bolnici u Putianu, kineskom žarištu delta soja virusa, a postao je viralan.

-Srce će mi pući, jedan je od komentara na "Veibu", kineskoj platformi sličnoj Tviteru.

-Zasuzile su mi oči, napisao je drugi korisnik.

Video služi kao snažan podsetnik na cenu kineske politike u borbi protiv korona virusa, koja je pomogla zemlji da uguši višestruke ponovne pojave virusa.

Uputstvo o eliminaciji virusa sastoji se od zatvaranja čitavih naselja, testiranja miliona stanovnika u nekoliko dana i brze izolacije zaraženih ljudi i njihovih bliskih kontakata u za to određenim objektima, piše CNN.

Ovoga puta, stroge mere primenjene su i na školarce - među kojima je epidemija prvi put otkrivena i brzo se proširila. Da bi se sprečilo dalje prenošenje, zaražena deca već u vrtićima odvajaju se od roditelja i stavljaju u bolničku izolaciju.

Čak i deca koja su bila u kontaktu sa inficiranom osobom, a testovi su pokazali da su negativni, stavljeni su u karantin bez roditelja.

Kasnije je sve to malo popustilo, tako da je deci ispod 14 godina dozvoleno da ostanu sa svojim roditeljima ili članovima porodice u karantinu, ali izolacija za zaraženu decu je ostala.

Medicinska sestra koja je napravila video rekla je za lokalne medije da su joj oči bile pune suza kada je videla ambulantna kola puna dece u zaštitnim odelima, došli su kasno jer jedno dete nije htelo da izađe iz kuće i plakalo je dva sata pre nego što su ga naterali da uđe u vozilo hitne pomoći.

Kada su stigli, deca su otišla na skener, a neka su bila tako mala da nisu mogla da se popnu na sto kako bi ih doktor pregledao, ispričala je ova medicinska sestra.

-Srce me je zabolelo kada sam videla tu malu decu sasvim samu, bez roditelja pored njih, u bolnici, koja su bila veoma uplašena, dodala je ona.

Na Veibu, neki su se pitali zašto tako mladu decu ne mogu da prate njihovi roditelji. Drugi su naveli da su njihovi roditelji verovatno stavljeni u centralni karantin kao bliske kontakte zaraženih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja