POLA GODINE BLJUJE VATRU: Erupcija vulkana na Islandu traje šest meseci, najviše u proteklih 50 godina
Foto: Jeremie RICHARD / AFP / Profimedia

duga erupcija

POLA GODINE BLJUJE VATRU: Erupcija vulkana na Islandu traje šest meseci, najviše u proteklih 50 godina

Planeta -

Danas je šest meseci od kada je blizu islandskog glavnog grada Rejkjavika počela erupcija vulkana koja opčinjava posmatrače, najduža u toj zemlji u više od pola veka. Prva lava počela je da izlazi iz kratera vulkana Fagradalsfjal 19. marta.

Višemesečni spektakl, koji varira od sporog isticanja lave do dramatičnijeg izbacivanja raznog grumenja uvis, velika je turistička atrakcija koja je dosad privukla više od 300.000 ljudi.

Vulkan se nalazi na poluostrvu Rejkjanesu, jugozapadno od Rejkjavika. Ovo je šesta vulkanska erupcija na Islandu u poslednjih 20 godina, ali najduža u pola stoljeća.

"Šest meseci je prilično duga erupcija", kaže vulkanolog Torvaldur Tordarson. Ali količina dosad izbačene lave, 143 miliona kubnih metara, nije ni blizu rekordne.

"Erupcija je posebna u smislu relativno spornog i stabilnog isticanja lave. Erupcije Islandskih vulkana obično krenu vrlo aktivno, ali brzo i uspore i stanu" dodaje geofizičar Haldor Giršon.

Najduža islandska erupcija u istoriji dogodila se na ostrvu Surtseju i trajala je gotovo četiri godine, od novembra 1963. do 1967. Broj posetilaca Fagradalsfjala verovatno je i veći od 300.000 jer je brojač na stazi prema vrhu postavljen tek peti dan od početka erupcije.

U prvom mesecu otvorilo se deset pukotina i formiralo sedam malih kratera od kojih su dva još vidljiva i ne pokazuju znake posustajanja.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track