USKORO OTVARANJE: Katedrala Notr Dam biće rekonstruisana do 2024. godine, završeno učvršćivanje konstrukcije i sad kreću radovi
Foto: EPA / Mohammed Badra

Francuska

USKORO OTVARANJE: Katedrala Notr Dam biće rekonstruisana do 2024. godine, završeno učvršćivanje konstrukcije i sad kreću radovi

Planeta -

Katedrala Notr Dam u Parizu biće otvorena za javnost 2024. godine. Dve godine posle katastrofalnog požara u kome su stradali veliki delovi 750 godina stare zgrade, konstrukcija je sada učvršćena i restauratorsko konzervatorski radovi mogu da počnu.

Organizacija koja je zadužena za konzervaciju i restauraciju katedrale saopštila je da će Notr Dam biti završen na vreme.

Elementi "bezbednosne faze" uključujući zaštitu gargojla na fasadi katedrale, učvršćivanje zabata i uklanjanje ugljenisanih skela su završeni, navodi se u saopptenju Prijatelja Notr Dama.

"To znači da zvanično možemo da kažemo da je katedrala spasena, da su njeni stubovi, njeni zidovi čvrsti", rekao je general Žan Lui Žorželin, predsedavajući organizacije zadužene za restauraciju.

"Sada prelazimo u fazu restauracije i ponovne izgradnje delova koji su uništeni u požaru, kako bi katedrala bila otvorena za javnost i službu 2024. godine", dodao je on BFMTV.

Otvaranje monumentalne crkve biće "pobeda cele Francuske" i ispunjenje obećanja francuskog predsednika Emanuela makrona da će rekonstrukcija biti završena pet godina posle požara u aprilu 2019.

Očekuje se da će radovi na rekonstrukciji građevine početi narednih meseci. Uzrok požara u Notr Damu još uvek nije definitivno utvrđen, uprkos opsežnoj istrazi, ali tužilaštvo smatra da su krivac ili cigareta ili kvar na električnim instalacijama.

Rad na učvršćivanju katedrale i uklanjanju olova privremeno je bio pauziran tokom pandemije koronavirusa prošle godine, ali je nastavljen u junu 2020.

Posle požara, u francuskoj javnosti pokrenuta je debata kako ponovo izgraditi katedralu. Bivši premijer Eduar Filip zalagao se za moderan pristup i otvoren je konkurs za redizajn zvonika, dok su drugi želeli da crkva ostane "tradicionalna".

Onda je prošle godine predsednik Makron odlučio da će cela katedrala biti rekonstruisana onakva kakva je i bila, uključujući toranj koji je originalno bio od drveta i nestao je u prvim satima jezivog požara.

"Ponovo ćemo izgraditi Notr Dam jer to francuski narod očekuje", rekao je vidno potreseni Makron novinarima u trenutku dok je iza njega katedrala gorela. "Zato što je naša istorija vredna toga. Zato što je to naša sudbina".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track