RASPISAO PREVREMENE IZBORE I NAPRAVIO FATALNU GREŠKU: Džastin Trudo više nije zlatni dečko Kanade
Foto: Youtube/Toronto Star

izbori

RASPISAO PREVREMENE IZBORE I NAPRAVIO FATALNU GREŠKU: Džastin Trudo više nije zlatni dečko Kanade

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je građane da "glasaju strateški" kako bi izbegao poraz od nadirućih konzervativaca.

Liberalni kanadski premijer, nekoliko dana uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Kanadi i neizvesnosti koja ih prati, pozvao je građane da "glasaju strateški" kako bi izbegao poraz od nadirućih konzervativaca predvođenih Erinom O'Tulom.

Dve vodeće stranke koje se smenjuju na vlasti u Kanadi već vek i po, u anketama su izjednačene, svaka sa 32 posto podrške biračkog tela, dok levičarska Nova demokratska stranka (NDP) uveliko zaostaje.

Rezultati izbora u ponedeljak stoga bi mogli da budu preslikani izbori iz 2019. nakon kojih je Trudoova, ranije moćna i nezaustavljiva stranka bila prisiljena na vođenje manjinske vlade jer joj je za većinu nedostajalo 13 mandata.

"Borba između dve političke stranke eskalira", rekao je za AFP istraživač javnog mnijenja Džan-Mark Leže i dodao da "nijedan čelnik nije ostavio neki utisak na glasače" zbog čegae čini da će se izbori pre svesti na glasanje "protiv".

Kad je početkom avgusta odlučio da raspiše prevremene izbore, dve godine pre roka, Trudo je u tom trenutku imao veliku podršku javnosti.

O'Tul ga je tada odmah optužio da je "raspisao izbore stavivši svoje političke interese ispred dobrobiti hiljada ljudi".

"Voditi znači misliti na druge, a na sebe", rekao je O’Tul, a s njim se složio i čelnik NDP-a Džagmet Sing.

Trudo je smatrao da su Kanađani podržali njegov odgovor na pandemiju, kampanja vakcinacije je, uprkos početkim greškama, išla dobro a vlada je izdvojila stotine milijardi dolara kako bi pomogla radnicima i kompanijama.

Činilo se da je trenutak dobar da Trudo na trećim izborima pokuša da vrati većinu u parlamentu.

Iako je harizmatični vođa liberala i dalje glavni izbor Kanađana za premijera, skandali i neki etički promašaji naštetili njegovom imidžu "zlatnog dečka", uspešnog mladog i popularnog političara.

Uz to, nakon šest godina vladavine, njegova administracija pokazuje znakove umora.

Takođe, sazivanje izbora dve godine ranije i to kad pandemija ne posustaje razljutilo je mnoge glasače.

Opozicija je odmah to iskoristila da ga ocrni. Kritičari ga optužuju da nepotrebno dovodi ljude na birališta u jeku pandemijske krize samo kako bi pokušao ponovno da dobije većinu u parlamentu.

"Mnogo je ljudi koji danas imaju lošije mišljenje o Džastinu Trudou nego što su imali pre izborne kampanje", rekao je Leže.

Kako bi ostvario prednost nad konzervativcima, Trudo je pozvao birače koji razmišljaju o davanju podrše NDP-u, da radije glasaju za Liberalnu stranku kako se progresivni glasovi ne bi raspršili.

"Jedini smo u stanju da zaustavimo Erina O'Tula i konzervativce da ponovo preuzmu Kanadu", rekao je Trudo na skupu u Halifaksu.

On je osudio torijevce zbog odbijanja uvođenja obavezne vakcinacije, a takođe im je prigovorio da je njihov klimatski plan neambiciozan u odnosu na njegov.

Sing iz NDP-a je u međuvremenu oštro kritikovao premijera zbog zagovaranja strateškog glasanja, poručivši da time samo iznova pokazuje da on nije progresivna opcija.

"Nemojte se bojati glasati prema savesti", poručio je Sing Kanađanima.

O'Tul, pak, poziva na promenu. "Nakon šest godina inertnosti, nekompetentnosti i korupcije s Trudoom, Kanađani zaslužuju bolje", rekao je on.

Novu vladu će birati gotovo 38 miliona ljudi. Zbog pandemije je omogućeno i glasanje poštom za koje se do sada registrovalo oko 1,2 miliona Kanadžana.

Građani su mogli da počnu da glasaju već od petka, što je do sada učinilo 5,8 miliona birača.

Zbog glasanja poštom rezultati izbora teško da će biti poznati već u ponedeljak uveče.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track