PREMIJER AUSTRALIJE MORISON: Razumem da su Francuzi razočarani, ali mi samo štitimo svoje interese
Foto: EPA/LUKAS COCH

aukus

PREMIJER AUSTRALIJE MORISON: Razumem da su Francuzi razočarani, ali mi samo štitimo svoje interese

Planeta -

Premijer Australije Skot Morison rekao je da razume razočaranje Francuske, koja je sa formiranjem saveza AUKUS ostala bez miltimilionskog ugovora o kupovini podmornica, ali je naglasio da Australija samo štiti svoje interese.

"Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumem. Međutim, Australija, kao i bilo koja druga suverena država, mora uvek da donosi odluke koje su u našem nacionalnom interesu", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavili su u sredu formiranje trilateralnog bezbednosnog saveza AUKUS-a radi jačanja obrambene saradnje na Indopacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Kanbera je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrednog dogovora sa francuskom kompanijom koja je trebalo da im izgradi flotu podmornica, na pta je Pariz reagovao povlačenjem ambasadora i žestokim kritikama na račun AUKUS-a.

Dvoličnost, prezir i laž su reči kojima je francuski šef diplomacije Žan-Iv Le Drijan opisao krizu koja je izbila otkazivanjem megaugovora. Sa druge strane, pojavila su se i strahovanja u regiou da bi novi sporazum mogao da podstakne trku u naoružanju.

Pre povratka u Pariz francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo ocenio je da je odluka Kanbere o nabavci podmornica "ogromna greška", jer se nije radilo o ugovoru, nego o partnerstvu koje je trebalo da se temelji na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Novo trojno partnerstvo kritikovala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagovao je i malezijski premijer koji predviđa da će to podstaći regionalnu trku u naoružanju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track