TRAŽI OBJAŠNJENJE Makron će razgovarati sa Bajdenom zbog diplomatske krize koje su izazvale nuklearne podmornice Australije
Foto: EPA / SARAH MEYSSONNIER / POOL

frka oko aukusa

TRAŽI OBJAŠNJENJE Makron će razgovarati sa Bajdenom zbog diplomatske krize koje su izazvale nuklearne podmornice Australije

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron će u narednim danima razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, saopštio je danas portparol francuske vlade Gabrijel Atal.

Razgovor će se obaviti zbog diplomatske krize u odnosima dveju zemalja izazvane sporazumom AUKUS.

Francuska će tražiti "razjašnjenje" jer je Australija otkazala narudžbinu podmornica, vrednu 40 milijardi dolara, u korist trilateralnog bezbednosnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom (AUKUS), rekao je Atal za novinski kanal BFM TV.

Francuska je, inače, opozvala svoje ambasadore iz SAD i Australije zbog neprihvatljivog ponašanja ovih zemalja u postizanju sporazuma o nuklearnoj podmornici koji je poništio francuski ugovor o izgradnji podmornica.

SAD su izrazile žaljenje zbog odluke Francuske da povuče svog ambasadora iz Vašingtona i najavile da će nastaviti da se angažuju u narednim danima na rešavanju razlika između dve zemlje.

Premijer Australije Skot Morison rekao je da razume razočaranje Francuske, koja je sa formiranjem saveza AUKUS ostala bez miltimilionskog ugovora o kupovini podmornica, ali je naglasio da Australija samo štiti svoje interese.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track