MANIJA ZA PREDSEDNIKA: Čuveni filipinski bokser Pakjao najavio predsedničku kandidaturu
Foto: EPA/MARK R. CRISTINO

izbori

MANIJA ZA PREDSEDNIKA: Čuveni filipinski bokser Pakjao najavio predsedničku kandidaturu

Planeta -

Filipinski bokser Mani Pakjao saopštio je danas da će se kandidovati za predsednika 2022. godine.

"Došlo je vreme... spremni smo za izazov", rekao je Pakjao prihvatajući nominaciju rivalske frakcije vladajuće stranke predsednika Rodriga Dutertea.

Bokser koji je postao svetski prvak u osam različitih bokserskih težinskih kategorija, u kojima je osvojio deset titula svetskog prvaka, najavio je kandidaturu pošto je poražen u borbi za za titulu prvaka sveta u velter kategoriji u verziji WBA od Kubanca Jordenisa Ugasa.

Pakjao je u politiku ušao 2010. godine kao kongresmen a potom je izabran i u Senat i već duže vreme se spekulusalo da namerava da "puca" na najvišu poziciju.

Filipinci izuzetno vole 42-godišnjeg boksera-političara koji se izdigao iz najveće bede i postao jedan od najvećih - i najgobatijih - boksera na svetu.

Borba protiv korupcije i siromaštva, kao i bogata karijera, će najverovatnije biti ključne teme njegove kampanje.

"Svima onima koji pitaju za moje kvalifikacije imam da poručim samo jedno: Da li ste ikada bili gladni", rekao je on tokom skuštine PDP-Laban stranke koja se protivi Duterteu. "Da li ste ikada iskusili kako izgleda kada nemate šta da jedete, kada pozajmuljete novac od suseda ili čekate da dobijete ostatke hrane sa kioska. Ovaj Meni Pakjao pred vama je oblikovan siromaštvom".

Iako popularan, Pakjao neće dobiti predsedničko mesto na tacni. Duterte, koji po ustavu ne može više da se kandiduje za predsednika, najavio je kandidaturu za potpredsednika, a deo partije njemu lojalan još uvek nije izabrao kandidata. Ako to bude Duterteova ćerka Sara, Pakjao će imati pune ruke posla budući da je ona, kao i njen otac, neverovatno popularna na Filipinima.

Rok za podnošenje kandidature je 8. oktobar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track