LUKAVA STRATEGIJA RUSKOG PREDSEDNIKA: Kako je Vladimir Putin pobedio i pre nego što su izbori uopšte počeli! VIDEO
Foto: AP

GLASANJE U RUSIJI

LUKAVA STRATEGIJA RUSKOG PREDSEDNIKA: Kako je Vladimir Putin pobedio i pre nego što su izbori uopšte počeli! VIDEO

Planeta -

Pet je razloga zbog kojih se unapred zna da su Jedinstvena Rusija i njeni sateliti osvojili najviše glasova na juče završenom glasanju

Detalj sa glasanja... Birališta su otvorena još u petak
Detalj sa glasanja... Birališta su otvorena još u petakfoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

U Rusiji su juče posle tri dana završeni izbori za Državnu dumu, Donji dom parlamenta (450 poslanika), a i pre nego što je glasanje počelo, bilo je izvesno da će Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina dobiti najveću podršku! Kako prenosi Bild, Putin je odavno učinio sve kako bi izbori bili rešeni u njegovu korist.

Drakonski zakoni

Šef Kremlja je bio pobednik izbora i pre otvaranja biračkih mesta zahvaljujući tome što je povukao pet poteza koji će osigurati ostanak na vlasti njegovoj partiji i, što je najvažnije, njegov legitimitet.

Lider Komunističke partije Genadij Zjuganov
Lider Komunističke partije Genadij Zjuganovfoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Brojne nepravilnosti - Komunisti najavili proteste

Lider komunista Genadij Zjuganov rekao je da policija i državna izborna komisija moraju da odgovore na izveštaje o "brojnim apsolutno zaprepašćujućim činjenicama", uključujući i manipulacije glasačkim listićima u nekoliko regiona. Zjuganov je kazao da je njegova partija izbrojala najmanje 44 primera kršenja izbornih pravila i da je zbog toga zatražila dozvolu za proteste nakon okončanja glasanja.

Prvi razlog je izostanak međunarodnih posmatrača. Još u avgustu je bilo jasno da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) neće slati nezavisne posmatrače na izbore. Svega 60 posmatrača iz inostranstva nije bilo dovoljno da nadgleda izbore u najvećoj zemlji na svetu, što otvara prostor masovnoj manipulaciji.

Otvarane koverte - Glas koštao 1.000 rubalja

Portal Znak je javio da je jedan stanovnik moskovskog regiona nudio oko 1.000 ruskih rubalja (oko 12 evra) ljudima da glasaju za Jedinstvenu Rusiju. Grupa Golos je prenela navode lokalnih medija da su na pojedinim mestima glasački listići tokom noći bili u sobi sa polomljenom bravom na vratima i da su koverte s listićima bili otvarane, pa ponovo lepljene.

Drugo, izglasani su drakonski zakoni protiv opozicije. Zakon o stranim agentima se od 2020. ne odnosi samo na organizacije i medije već i na fizička lica. Za kršenje zakona se izriču zatvorske i finansijske kazne, a moguće je i zamrzavanje bankarskih računa. Treće, eliminacija poznatih opozicionara. Najpoznatiji opozicionar Aleksej Navaljni je u zatvoru i to zbog kršenja odredbi o uslovnoj slobodi jer je bio na lečenju u Nemačkoj od pokušaja trovanja bojnim agensom. On je već dugo trn u oku predsedniku Putinu.

Hapšenja i ubistva

Četiri, pojačana represija. Početkom ove godine u Rusiji su bili najmasovniji protesti u poslednjih desetak godina. Vlast je odgovorila masovnim hapšenjima (više od 11.500 osoba je privedeno) i pokrenuto je 130 kriminalnih istraga. U Moskvi i Sankt Peterburgu su postavljene brojne kamere za identifikaciju.

Bitka za svaki glas - Aplikacija Pametno glasanje

Ovi izbori će ostati upamćeni i po tome što je opozicionar Aleksej Navaljni promovisao aplikaciju Pametno glasanje, čiji je cilj podrivanje Jedinstvene Rusije, tj. biračima ukazuje na to koji kandidati imaju najveće šanse da poraze kandidate vladajuće stranke. Kompanije "Epl" i "Gugl" uklonile su ovu aplikaciju iz svojih onlajn prodavnica pod pritiskom Kremlja.

Peto, gušenje nezavisnih medija. Represija je pojačana. U zatvoru se trenutno nalazi sedmoro nezavisnih novinara i jedan bloger. Otkad je Putin došao na vlast, u Rusiji je ubijeno 37 novinara.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja