AFERA PODMORNICE URUŠAVA ODNOSE SAD I EVROPSKE UNIJE Šarl Mišel optužio Vašington za manjak lojalnosti prema saveznicima
Foto: Printscreen Youtube/ Documentary Detective II

traže pojašnjenje

AFERA PODMORNICE URUŠAVA ODNOSE SAD I EVROPSKE UNIJE Šarl Mišel optužio Vašington za manjak lojalnosti prema saveznicima

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je danas kao nedostatak lojalnosti i transparentnosti SAD prema krizi o raskidu ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica u sklopu novog strateškog partnertstva SAD, Velike Britanije i Australije.

"Osnovni principi izmedju saveznika su transparentnost i poverenje, to ide zajedno. A šta sad vidimo? Očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti", rekao je Mišel novinarima u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Mišel je rekao da Evropska unija (EU) od Vašingtona traži pojašnjenja kako bi shvatila namere strateškog partnerstva tri zemlje, jer je ono nerazumljivo.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

EU se tog dana našla sa osećanjem da je ignoriše američki predsednik Džozef Bajden kao u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Za vreme bivšeg predsednika SAD, "barem je bilo jasno da po njegovom tonu i obraćanju EU nije partner i neophodni saveznik (za SAD)", rekao je Mišel.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track