RUSIJA JE ODGOVORNA ZA SMRT LITVINJENKA: Evropski sud presudio! Odbegli špijun je tri nedelje umirao u najvećim mukama
Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

polonijum u čaju

RUSIJA JE ODGOVORNA ZA SMRT LITVINJENKA: Evropski sud presudio! Odbegli špijun je tri nedelje umirao u najvećim mukama

Planeta -

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su ruske vlasti odgovorne za smrt Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu.

Litvinjenko, bivši pripadnik FSB-a, glavne obaveštajne agencije Ruske Federacije i principalne naslednice notornog KGB-a, prebegao je šest godina prije ubojstva u Veliku Britaniju, točnije u London.

U egzilu je započeo saradnju sa tamošnjom obaveštajnom službom MI6, što mu bivše ruske kolege nikada nisu mogle da oproste pa je, kako se nagađa, Vladimir Putin lično izdao nalog za njegovo ubistvo.

0216471233, Aleksandar Litvinjenko
foto: David Levene / Eyevine / Profimedia

Jedan od razloga, osim bega i kritikovanja Kremlja iz Londona, bio je i lični animozitet između Putina i Litvinjenka. U jedinom susretu uživo, 1998. godine, Litvinjenko je zahtevao reformaciju FSB-a, dok je Putin bio na čelu tamošnje obaveštajne službe zadužene za bezbednost na domaćem terenu.

Iako su Rusi oduvek demantovali sopstvenu umešanost, Evropski sud za ljudska prava svojom je istragom došao do zaključka da su bivši KGB-ov telohranitelj Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun izvršili ubistvo tako što su Litvinjenku u zeleni čaj sipali opasni Polonijum 210, retki i izuzetno smrtonosni radioaktivni izotop na sastanku u londonskom hotelu Milenijum.

0220460399, Aleksandar Litvinjenko, Hotel Milenijum
foto: Jonathan Hordle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sam Litvinjenko je na samrtnoj postelji potkazao dvojac, kao i njihove nalogodavce u Kremlju na čelu sa Putinom. Bivši špijun je tri nedelje umirao u najgorim mukama.

Britanci su 2016. sproveli sopstvenu istragu, a Ser Robert Oven je kao motive osim već spomenutog animoziteta prema Putinu i kritikovanje Moskve istakao i veze Litvinjenka sa istaknutim ruskim disidentima, kao što je Boris Berezovskij.

Kurir.rs/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track