OVO SU KONAČNI REZULTATI IZBORA U RUSIJI: Vladajuća stranka dobila skoro 50 odsto glasova!
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

jedinstvena rusija

OVO SU KONAČNI REZULTATI IZBORA U RUSIJI: Vladajuća stranka dobila skoro 50 odsto glasova!

Planeta -

Iako je zabeležila neke gubitke, vladajuća Jedinstvena Rusija ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Rusiji.

Konačni rezultati pokazuju da je ta stranka saveznica predsednika Vladimira Putina osvojila 49,8 odsto glasova, objavila je u utorak Središnja izborna komisija u Moskvi.

Komunisti su drugi sa 18,9 odsto, Liberalna demokratska stranka Rusije, krajnje desnog Vladimira Žirinovskog, osvojila je 7,5 odsto, a Pravedna Rusija 7,4 odsto glasova. U ruski parlament po prvi put je ušla stranka Novi ljudi, koja je dobila 5,3 odsto podrške.

Sve jači komunisti

Jedinstvena Rusija ima gori rezultat nego pre pet godina kada je dobila 54,2 odsto glasova, a komunisti su povećali rezultat sa 13,35.

Rusija, ruski izbori
foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Sve stranke u novoj Dumi smatraju se bliskim Kremlju.

Opozicionim kandidatima predvođenim pritvorenim Aleksejem Navaljnim zabranjeno je bilo da učestvuju na izborima. Opozicija je kritikovala ove izbore, proglasivši ih prevarom, a nezavisni izborni posmatrači naveli su hiljade nepravilnosti, piše nemačka agencija dpa.

Na izbore koji su trajali tri dana izašlo je 51,6 odsto stanovnika sa pravom glasa. Više od 110 miliona glasača u Rusiji i inostranstvu bilo je pozvano da izađe na glasanje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track