HAVANSKI SINDROM PRATI CIA U STOPU: Novi slučaj prijavljen u Indiji, pogođen pratilac direktora agencije! VIDEO
Foto: EPA/Tom Williams, Profimedia

opasno

HAVANSKI SINDROM PRATI CIA U STOPU: Novi slučaj prijavljen u Indiji, pogođen pratilac direktora agencije! VIDEO

Planeta -

Jedan američki obaveštajac pretrpeo je simptome povezane sa nizom sumnjivih napada usmerenom energijom poznatim kao "Havanski sindrom" tokom putovanja ovog meseca sa direktorom CIA, Vilijamom Bernsom u Indiju.

Stručnjaci su u procesu verifikacije simptoma policajca, koji su u skladu sa nizom drugih slučajeva poslednjih godina povezanih sa Havanskim sindromom, kaže Džejms Đordano, naučnik koji je upoznao slučaj i druge. Si-En-En je prvi izvestio o incidentu.

Odbrambene i obaveštajne agencije pojačale su istrage o, kako se čini, sve većem broju incidenata u kojima je osoblje pretrpelo simptome u skladu s izlaganjem usmjerenoj energiji. Simptomi se često nazivaju havanskim sindromom zbog dobro poznatog niza slučajeva koji pogađaju zaposlene u američkoj ambasadi na Kubi, počevši od 2016. SAD nisu javno povezivale incidente sa protivnikom.

Istražuje se najmanje 200 slučajeva, od kojih se polovina odnosi na obaveštajne službenike.

Nejasno je da li je policajac na meti jer je putovao sa Bernsom, koji je naredio agenciji pregled mogućih napada upotrebom mikrotalasne ili druge usmerene energije.

CIA je odbila da komentariše slučaj policajca, ali je u saopštenju navela da je Burnsu "stavio među prioritete osiguranje da policajci dobiju potrebnu negu i da dospemo do suštine ovoga". Od kada je postao direktor, Berns je utrostručio broj medicinskog osoblja koje proučava incidente povezane sa Havanskim sindromom i sastao se sa osobljem agencije koje je prijavilo slučajeve.

Incident se početkom septembra dogodio samo nekoliko nedelja nakon što su dva moguća slučaja havanskog sindroma odložila put potpredsednice Kamale Haris iz Singapura u Vijetnam. Američki zvaničnici tada su rekli da to nije neko ko je radio za potpredsednika ili Belu kuću, prenosi Gardijan.

Đordano, profesor neurologije i biohemije na Univerzitetu Džordžtaun i izvršni direktor Instituta za istraživanje odbrane od bioloških napada u Vašingtonu, rekao je u utorak da su obavještajci prijavili simptome u skladu sa sindromom, koji generalno uključuju gubitak ravnoteže, vrtoglavicu i glavobolje. Slučaj policajca „predstavlja jasnu i prisutnu pretnju“, rekao je Đordano.

„Počinjemo da vidimo obrazac povećane selektivne ciljane upotrebe“, rekao je on.

I dalje se pojavljuju novi izvještaji o mogućim slučajevima sindroma Havane u SAD i u inostranstvu, uključujući dva nepotvrđena incidenta u SAD ovog mjeseca i niz incidenata koji su pogodili američko osoblje u Nemačkoj nekoliko sedmica ranije, rekao je Đordano.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track