OBRAČUN DIVOKOZE I MEDVEDA U KANADI: Mesožder je mislio da ima lak posao, ali je na kraju postao žrtva!
Ilustracija, Foto: Profimedia

bizarno

OBRAČUN DIVOKOZE I MEDVEDA U KANADI: Mesožder je mislio da ima lak posao, ali je na kraju postao žrtva!

Planeta -

Planinska koza u Kanadi navodno je obrnula uloge lovca i plena i plena medveda grizlija, ubivši ga u nacionalnom parku u Britanskoj Kolumbiji, kažu zvaničnici.

Incident, koji su zvaničnici za zaštitu divljih životinja opisali kao retku pojavu, izašao je na videlo nakon što su u Nacionalnom parku Joho pronađeni ostaci ženke grizlija, prema lokalnim izveštajima.

Izletnik je 4. septembra uočio leš medveda, samo nekoliko metara od staze Burges Pas - staze od skoro 13 kilometara koja se nalazi u blizini Fielda u Nacionalnom parku Joho, prvi put su 16. septembra objavile novine Roki Mauntin Autluk Tudej.

Kozji oštri rogovi probili su stomak medveda teškog 70 kg i mesto ispod vrata, što je dovelo do njegove smrti, rekli su zvaničnici posle obdukcije.

„Planinske koze su velike životinje i ti rogovi su veoma oštri“, objasnio je Dejvid Laskin, prenosi Independent.

„Kada grizli napadnu, oni se fokusiraju na glavu, potiljak i ramena plena, a to je obično odozgo, pa bi odbrambeni odgovor planinske koze bio da se zaštiti svojim oštrim rogovima “, rekao je Laskin.

On je dodao da je forenzička obdukcija potvrdila da su "rane nastale pre smrti u skladu s veličinom i oblikom rogova planinskih koza". Svaki drugi uzrok - uključujući bilo kakvo učešće ljudi - naknadno je isključen.

Stiv Kot, stručnjak za planinske koze i profesor na univerzitetu Laval u Kvebeku, rekao je da grizli mogu biti "značajni predatori planinskih koza".

"Koze mogu ubiti medveda, ali to je retkost. Sve što im treba je dobro plasiran udarac rogom", rekao je on.

Zvaničnici su rekli da nema dokaza da je ženka grizlija imala mladunce. Težila je samo oko 70 kg, dok veliki mužjaci planinskih koza mogu ići i do 125 kg.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track