PUŠTENA NA SLOBODU POSLE TRI GODINE KUĆNOG PRITVORA: Princeza Huaveja može da se vrati u Kinu, postigla dogovor sa SAD
Foto: AP / Darryl Dyck / The Canadian Press

PRIZNALA KRIVICU?

PUŠTENA NA SLOBODU POSLE TRI GODINE KUĆNOG PRITVORA: Princeza Huaveja može da se vrati u Kinu, postigla dogovor sa SAD

Planeta -

Tehnološka direktorka kineske kompanije Huavei, koja je godinama bila u kučnom pritvoru u Kanadi pod optužbom za prevaru, moći će da se vrati u Kinu, posle dogovora sa američkim vlastima.

Meng Vanžu, je uhapšena u decembru 2018. u Vankuveru na zahtev SAD koje je optužuju za prevaru. Ona se danas virtuelno uključila na saslušanje u Njujorku i postigla dogovor sa tužilaštvom. Meng, ćerka osnivača Huaveia, je bila u kućnom pritvoru od hapšenja.

Na osnovu dogovora, njen slučaj će u potpunosti biti odbačen u decembru 2022. pod uslovom da ispuni sve obaveze na koje je danas pristala. Jedna od tih obaveza je da ne demantuje izjavu koju je potpisala i za koju se veruje da je neka vrsta priznanja krivice, niti da tvrdi da je bila naterana da je potpiše.

Meng će se danas pojaviti i pred sudom u Vankuveru kako bi bila uklonjena i poslednja prepreka odlasku iz zemlje.

Dogovor u slučaju Mengove probudio je nade da će Kina osloboditi dvojicu Kanađana, Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu i Majkla Spavora, biznismena, koji su uhapšeni nekoliko dana posle Meng i optuženi za špijunažu.

Hapšenja su pogoršala odnose Kine sa SAD i Kanadom, a situacija se ove nedelje dodatno zakomplikovala američko-australijsko-britanskim bezbednosnim sporazumom AUKUS-om.

Mengova je optužena da je navodno prevarila HSBC banku kada je reč o aktivnostima kompanije Huavei u Iranu. Navodno su Meng i Huavei prodali Iranu kompjuterke i kompjutersku opremu, prekršivši tako međunarodne sankcije uvedene Teheranu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track