DIVLJE SVINJE ANTE PORTAS: Kroz istoriju Rim su napadali Vandali, Vizigoti, a sad je stigla SILA druge prirode! VIDEO
Foto: AP / Gregorio Borgia

Stanovnici Rima rekli basta

DIVLJE SVINJE ANTE PORTAS: Kroz istoriju Rim su napadali Vandali, Vizigoti, a sad je stigla SILA druge prirode! VIDEO

Planeta -

Rim se kroz svoju dugu istoriju suočavao sa raznim oblicima invazije. Na njega je krenuo Hanibal sa slonovima, pa Spartak u pobunui roboa. Kasnije su stigli Vandali, pa Vizigoti, razne plaćeničke armije, pa nacisti posle sloma i kapitulacije Italije, a večni grad doživljava novu invaziju, ali ne ognjem i mačem nego u divljim svinjama čija krda nadiru u grad u porazi za hranom. Nema kante ni kontejnera u koji nisu stigli da zavire.

Stanovnici Rima počeli su masovno da kače slike prasića koji vilene ulicama, po predgrađu, njuše,m prevrću, a nagomilano i razbacano smeće poprilično je počelo Rimljane da nervira pa su počeli čak se nerviraju na sirote čistače koji imaju pune ruke posla sa ovim vandalima.

divlja svinja, Rim
foto: AP / Gregorio Borgia

Da stvar bude još gora, Rim sledećeg vikenda očekuju lokalni izbori, a neplanirana invazija divljih svinja na večni grad iskorišteno je kao idealno oružje za međusobni politički rat. Meta je gradonačelnica Virginija Ragi. Glavni problem skupljanje i odvoz smeća, a onda se umešala i rastuća populacija divljih svinja, koja je krenula na grad, jer u smeću ima obilje hrane, što njima savršeno odgovara, jer staništa su i onako prazna.

Glavni italijanski poljoprivredni lobi, Coldiretti, procenjuje da u Italiji ima preko 2 miliona divljih svinja. U regionu Lacio oko Rima procenjuje se da ih ima 5.000-6.000 u gradskim parkovima, od kojih nekoliko stotina redovno napušta šume irado ga menja za gradski asfalt i kante za smeće.

divlja svinja, Rim
foto: AP / Gregorio Borgia

Kako bi se borio protiv njihovog sve većeg broja, Lacio je 2019. pokrenuo program hvatanja šumskih zveri, a prošlog meseca odobrio je novu uredbu koja dozvoljava selektivni lov na vepra u nekim parkovima, koji je do sada bio strogo zabranjen.

Mauricio Giubioti, zadužen za parkove, kaže da region Lacio mora povećati odstrel svinja sa 700 koliko može odstreliti ta dve godine na najmanje 1.000 godišnje kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

U ruralnim područjima Italije, lov na divlje svinje je popularan je sport i većina Italijana može ponuditi dugačku listu svojih omiljenih jela od divljih svinja, uključujući "pappardelle" testeninu sa sosom od diviljih svinja i paprikaš od divlje svinje. Ali grupe za zaštitu životinja odlučno su se protivile masovnom ubijanju.

divlja svinja, Rim
foto: AP / Gregorio Borgia

„Plašim se hodanja po trotoaru, jer s jedne strane postoje kontejneri za otpatke i oni (veprovi) skaču na mene“, rekla je Gracia, 79-godišnja baka koja čeka ispred osnovne škole da pokupi njene unucke. Baš niz ulicu, porodica divljih svinja njuškala je kroz smeće.

Gracijine brige nisu pogrešne: divlje svinje mogu težiti i do 100 kilograma, dostići 80 centimetara visine i mogu meriti do 150 centimetara u dužinu, što nije beznačajna pretnja, posebno za starije osobe i malu decu .

„Ovde smo napadnuti“, žalio se Pino Konsolati, koji vodi restoran u rimskom naselju Monte Mario. Rekao je da porodice divljih svinja rutinski lutaju u potrazi za hranom. O je rekao da je prošle nedelje njegova sestra pronašla 30 veprova ispred svoje prodavnice obuće kada je krenula kući.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track