RUSIJA PROŠIRILA SPISAK STRANIH AGENATA: Na listi 22 osobe iz nevladinih organizacija! Prvi na listi bivši član grupe PUSI RAJOT
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

saradnici stranih sila i službi

RUSIJA PROŠIRILA SPISAK STRANIH AGENATA: Na listi 22 osobe iz nevladinih organizacija! Prvi na listi bivši član grupe PUSI RAJOT

Planeta -

Ruske vlasti proglasile su danas jednu nevladinu organizaciju i još 22 osobe "stranim agentima", što je sporna odredba uvedena za organizacije ili osobe koje se prema Moskvi finansiraju iz inostranstva a bave se "političkim" aktivnostima Rusiji.

Rusko ministarstvo pravde objavilo je ažuriran spisak stranih agenata na svom internet sajtu.

U Rusiji organizacije ili ličnosti koje se odrede kao "strani agenti" treba da se registruju kod vlasti, da sprovedu detaljne administrativne procedure i jasno objave svoj status u svim svojim publikacijama uključujući i u tviter porukama.

Među novoproglašenim "stranim agenta" nalazi se Pjotr Verzilov, osnivač sajta Mediazona, specijalizovanog u praćenju pravnih slučajeva vezanih sa opozicijom. On je ranije bio član grupe Pusi Rajot, i 2018. je bio otrovan a to trovanje pripisuje Kremlju.

"To je jako diskriminatorska mera", rekao je Sergej Smirnov glavni urednik Mediazone, koji je takodje novo ime na spisku. On je poredio tu odredbu sa klasifikacijom "neprijatelj naroda" za vreme Staljina.

Nevladina organizacija OVD-Info, jedna od najboljih izvora u Rusiji za brojanje hapšenja za vreme opozicionih demonstracija, takodje je klasifikovana kao"strani agent".

Više članova nevladine organizacije za nadzor izbora Golos, koja redovno ukazuje na pronevere za vreme izbora u Rusiji, takođe je dodato na spisak.

Poslednjih meseci uglavnom novinari, aktivisti i opozicioni mediji se stavljaju na spisak "stranih agenata". Na spisku se sada nalazi 72 novinara i medija. Njih više od 80 odsto je dodato poslednjih 10 meseci od kada se ta odredba takodje može pripisati pojedincima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track