BRITANSKA VLADA ANGAŽOVALA REZERVU: Krenule cisterne pune benzina ka praznim pumpama!
Foto: Shutterstock

Operacija ublažavanje krize

BRITANSKA VLADA ANGAŽOVALA REZERVU: Krenule cisterne pune benzina ka praznim pumpama!

Planeta -

Britanska vlada je danas počela da koristi svoje cisterne u rezervi za isporuku goriva praznim benzinskim pumpama širom zemlje, kako bi ublažila krizu izazvanu manjkom vozača kamiona.

Te cisterne voze civili, a pripadnici britanske vojske počeće narednih dana da voze cisterne kako bi problem sa dostavom goriva bio premošćen.

Vlada je to najavila u trenutku kada su predstavnici naftne industrije naveli da se kriza smanjuje.

Mnoge benzinske pumpe u Velikoj Britaniji ostale su bez goriva u prethodnih pet dana, usled panične kupovine benzina.

Na pumpama koje su radile formirane su duge kolone vozila, što je dovelo do blokade pojedinih puteva i saobraćajnog haosa.

Vlada insistira da u zemlji ima dovoljno benzina i za problem okrivljuje ponašanje kupaca, tvrdeći da su kupovali gorivo koje im nije potrebno.

Velikoj Britaniji nedostaje 100.000 vozača kamiona, što je posledica takozvane "savršene oluje", odnosno kombinacije faktora kao što su pandemija korona virusa, stara radna snaga i egzodus stranih radnika posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

Imigracioni propisi posle Bregzita predvidjaju da državljani zemalja članica EU više ne mogu bez vize da žive i rade u Velikoj Britaniji, što su mogli dok je ta zemlja bila članica Unije.

Sa manjkom vozača kamiona suočavaju se i druge zemlje medju kojima su SAD i Nemačka, ali je taj problem naročito vidljiv u Velikoj Britaniji, gde je doprineo praznim rafovima u prodavnicama i zatvaranju benzinskih pumpi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja