POSLE TRI DECENIJE NA OSTRVU ZAPOČEO NOVI ŽIVOT: Italijanski Robinzon Kruso kupio novu kuću! Evo u čemu uživa a šta mu nedostaje
Foto: Francesco Nonnoi / Zuma Press / Profimedia

filmska priča

POSLE TRI DECENIJE NA OSTRVU ZAPOČEO NOVI ŽIVOT: Italijanski Robinzon Kruso kupio novu kuću! Evo u čemu uživa a šta mu nedostaje

Planeta -

Skoro 33 godine živeo je pustinjački na prelepom ostrvu u Mediteranu, gde je bio jedini stanovnik. Ove godine, vratio se u grad i započeo novi život u 81. godini.

Mauro Morandi koji je poznatiji kao italijanski Robinzon Kruso više od 3 decenije živeo je sam na sardinijskom ostrvu Budeli, gde su mu društvo pravile mačke i divlje ptice.

Međutim, njegov život pustinjaka morao je da se završi nakon što su vlasti objavile da pretvaraju ostrvo u opservatoriju za zaštitu životne sredine i rekle mu da mora da ode.

Morandi se u maju preselio na obližnje ostrvo La Madalena, a profesorsku penziju iskoristio je za kupovinu nove kuće. Sada se navikava na to da više nije sam.

Mauro Morandi
foto: Printscreen Facebook/Mauro Morandi

"Dugo vremena sam živeo sam i mnogo godina nakon što sam stigao na Budeli nisam pričao ni sa kim. Istina je da više ne mogu da uživam u samoći ostrva, ali je moj život sada krenuo novim tokom", rekao je Morandi za CNN.

Njegov život sada se, kako kaže, fokusira na komunikaciju sa drugim ljudima i bliskost sa drugima.

Morandi je završio na ostrvu 1989. godine nakon pokušaja plovidbe od Italije do Polinezije. Umesto toga, zaljubio se u mirno ostrvo i rešio da tamo osnuje dom.

Posle 33 godine života u samoći, u početku nije bio voljan da se vrati u civilizaciju - od tada ju je prihvatio i napreduje.

Mauro Morandi
foto: Youtube/Great big story

"Ja sam živi dokaz da je drugi, novi život moguć. Uvek možete da počnete ispočetka, čak i ako imate više od 80 godina. Postoje druge stvari koje možete da iskusite, potpuno drugačiji svet", rekao je Morandi.

Italijanski Robinzon Kruso je rekao da je "srećan i da je ponovo otkrio zadovoljstvo da se živi dobrim životom i uživa u svakodnevnoj udobnosti".

Njegov novi dom izgleda potpuno drugačije od starog - ima u potpunosti opremljenu kuhinju, veliki krevet i kupatilo, ali i terasu sa pogledom na more.

Sada koristi i društvene mreže gde takođe komunicira sa svetom, razmenjuje stavove i fotografije. Počeo je i da piše memoare.

Morandi kaže da mu nedostaje tišina ostrva. Nije navikao na buku automobila, kamiona i motocikala, ali "voli svoju novu okolinu koja ga opušta".

Još jedna prednost povratka u civilizaciju je ponovno paljenje starog plamena. Morandi sada deli svoje novo prebivalište sa bivšom dragom iz mladosti.

A tu je i hrana. Ponovo uživa u ukusnim jelima koje nije okusio decenijama, a posle večere uživa u vinu i likerima sa prijateljima. Međutim, Morandi ne jede sladoled, picu i šunku. Uživa u nečemu što je Budeli imao u izobilju, a nije bilo moguće jesti: ribu.

"I dalje vodim jednostavan život, ujutru idem da kupim svežu ribu pravo iz mreže. Najzad, posle toliko godina apstinencije, mogu opet da uživam u ribi. Na ostrvu nisam imao brod i nisam mogao da pecam, a pristup hrani je bio ograničen", rekao je on.

Uvek je morao da čeka na ljude da mu donesu namirnice sa kopna, a kada nisu mogli da dođu, morao je da se snađe sa onim što je imao.

Priznaje da je život na ostrvu postao težak, naročito prošle zime koja je donela temperature niže nego obično.

Opisao je i kako mu danas izgleda uobičajen dan.

"Ujutru doručkujem na terasi i pijem kafu. Kada popušim cigaretu, odem u šetnju pored luke ili u selo gde srećem ljude i kupujem namirnice. Puno šetam, ali mi često ljudi nude prevoz kako ne bih morao da nosim teške kese", rekao je Morandi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja