Brejvika u zatvoru čekaju teretana i laptop?!
Foto: REUTERS

Robijaće u Ili

Brejvika u zatvoru čekaju teretana i laptop?!

Planeta -
Advokat Džulijana Asanža obećao veliko iznenađenje i nove informacije u korist njegovog klijenta koje se tiču optužnice za silovanje u Švedskoj

OSLO - Bez obzira da li će ga sud u petak proglasiti neuračunljivim ili krivično odgovornim za ubistvo 77 ljudi, Anders Bering Brejvik će veći deo ostatka života provesti u zatvoru Ila, desetak kilometara od Osla.

"Spremni smo da primimo Andersa Beringa Brejvika bez obzira da li će biti osuđen na zatvorsku kaznu ili će biti smešten u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa", rekao je direktor zatvora Ila Knut Bjarkejd.

Veliki radovi izvedeni su nedavno na zatvoru Ila, kako bi on bio dovoljno bezbedan da primi autora najvećeg zločina u Norveškoj od Drugog svetskog rata.U slučaju da bude proglašen krivično odgovornim, Brejvik će bar neko vreme u Ili biti izolovan od ostalih zatvorenika, a čekaju ga slične prostorije kao u pritvoru u kojem se nalazi od kada je uhapšen.

Brejvik će na raspolaganju imati tri prostorije od osam kvadratnih metara, od kojih je jedna predviđena za fizičke aktivnosti, a druga za rad, u kojoj se nalazi lap top pričvršćen za sto.Brejvik neće moći da koristi internet, kako ne bio mogao da komunicira sa spoljnim svetom, ali kako navodi norveški tabloid Verdens Gang, među dokumentima u računaru je jedna verzija Vikipedije.

U slučaju da bude proglašen neuračunljivim, Brejvik će biti smešten u mini bolnicu, čija bi izgradnja u okviru Ile trebalo da bude završena do jeseni 2013. godine. Odluka o gradnji novog objekta doneta je pošto je ocenjeno da postojeće psihijatrijske ustanove u Norveškoj nisu dovoljno bezbedne.

Brejvik će biti pod kontrolom lekara i na terapiji, ali će na njega motriti veliki broj pripadnika bezbednosnih službi.Anders Bering Brejvik je 22. jula prošle godine usmrtio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, posle čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.Suđenje Brejviku je završeno 22. juna.Inače, advokat Džulijana Asanža obećao je danas "veliko iznenađenje" i nove informacije u korist njegovog klijenta koje se tiču optužnice koja Asanža tereti za silovanje u Švedskoj.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo izjavio je da njegova zemlja ne strahuje od osvete SAD zbog davanja azila Džulijanu Asanžu, ističući da Amerika "nije ni otac, niti nastavnik da bi nas kažnjavala".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track