STRAŠNA GREŠKA: Flota luksuznih maseratija stigla na ostrvo, građani besni, premijer se izvinjava ali...
Foto: EPA/ MICK TSIKAS

UPS!

STRAŠNA GREŠKA: Flota luksuznih maseratija stigla na ostrvo, građani besni, premijer se izvinjava ali...

Planeta -

Čitava flota skupocenih maseratija, koju je vlada Papue Nove Gvineje kupila za sastanak čelnika APEC-a 2018. godine, što je izazvalo veliko ogorčenje javnosti, ponužena je na prodaju po znatno nižoj ceni.

Ministar finansija Džon Pundari priznao je da je kupovina luksuznih vozila bila "strašna greška" i najavio da će automobili biti ponuđeni na prodaju po nižoj ceni od 158.000 australskih dolara.

Vlada, predvođena bivšim premijerom Piterom O'Nilom, kupila je automobile po ceni od 197.000 australskih dolara po komadu, ukupno potrošivši 7,9 miliona dolara.

"Da smo bili gledali u budućnost, maseratije uopšte ne bimo kupili. Napravili smo strašnu grešku. Ako na Papui Novoj Gvineji nemate dilere maseratija, nije bilo ni razloga da ih kupujemo", rekao je on.

Luksuzna vozila, kupljena od trgovca u Šri Lanki i dovezena džambo džetom, izazvala su veliko negodovanje u javnosti, nedeljama pre samita 2018.

Vozila su kupljena za prevoz svetskih vođa koji su prisustvovali samitu, ali zbog kontroverzi oko njih, neki čelnici - poput novozelandske premijerke Džasinde Ardern su odbili da ih koriste.

Kako bi smirio bes javnosti, tadašnji ministar APEC-a Džastin Tkačenko obećao je da će se vozila "prodavati kao vruće kolačići". Tri godine kasnije, samo su dva primerka prodata.

"Ova kupovina pokazuje ozbiljan nedostatak planiranja i razočaravajuću, vrlo očiglednu spremnost za rasipanje javnih sredstava, i to u zemlji u razvoju, gde su osnovna javna dobra, od puteva do zdravstvenih usluga, ili potpuno nedostupna ili jako nekvalitetna', rekao je Pol Barker, izvršni direktor PNG Instituta za nacionalne poslove.

Barker je bio jedan od najglasnijih kritičara te kupovine i izrazio je skepticizam u pogledu vladine tvrdnje da će pronaći kupce za automobile nakon završetka APEC samita, rekavši da su vozila neprikladna za uslove vožnje na lokalnim putevima, kao i da ne postoji domaća firma koje bi servisirala automobile.

Godine 2019. Džejms Marape, tadašnji ministar finansija, a sada premijer, odveo je novinare lokalnih medija do skladišta u Port Moresbiju, gde su se nalazila vozila, kako bi pokazao da nijedan automobil nije nestao ili ukraden i da su još uvek u savršenom stanju.

Kompletan izveštaj o vladinoj potrošnji za APEC samit još uvek nije javno objavljen.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja