RUSIJA ZABRINUTA ZBOG AUKUS-A: Vojni pakt SAD, Australije i Britanije je izazov neširenju nuklearnog oružja
Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

tenzije

RUSIJA ZABRINUTA ZBOG AUKUS-A: Vojni pakt SAD, Australije i Britanije je izazov neširenju nuklearnog oružja

Planeta -

Rusija je danas saopštila da je zabrinuta zbog stvaranja vojne alijanse Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS).

"Iskoristili smo današnji sastanak da direktno prenesemo Amerikancima našu zabrinutost zvog stvaranja AUKUS partnerstva i transfera nuklearnog oružja Australiji", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkog tokom konsultacija sa SAD u Ženevi.

Vojni sporazum tri zemlje omogućiće Australiji da uđe u odabranu grupu nacija koje upravljaju podmornicama na nuklearni pogon. Trojni pakt, na osnovu kog će Sjedinjene Države snabdeti Australiju tehnologijom nuklearnih podmornica naljutio je Francusku jer je ostala bez multimilionskog sporazuma sa Kanberom i zabrinuo Kinu zbog jačanja nuklearnih sila u Aziji.

Rjabkov je naveo da AUKUS vidi kao izazov globalnom neširenju nuklearnog oružja. "Zabrinuti smo i zbog partnerstva koje će Australiji, nakon 18 meseci konsultacija i nekoliko godina pokušaja, omogućiti da dobije podmornice na nuklearni pogon", rekao je on.

"Želeo bih da dodam da ovakve akcije nisu u skladu sa dogovorom o neširenju nuklearnog naoružanja i nuklearnih aktivnosti", dodao je Rjabkov.

On je ocenio i da je Moskva svesna namera Londona da pojača svoj nuklearni potencijal i da to neće biti ignorisano.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track