Najnovije vesti

HOĆU NAZAD MOJU IGRAČKU! Tramp se obratio sudu na Floridi, traži da mu Tviter vrati nalog, tvrdi da je žrtva političkog progona
Foto: EPA / Roman Pilipey, Profimedia

SAD

HOĆU NAZAD MOJU IGRAČKU! Tramp se obratio sudu na Floridi, traži da mu Tviter vrati nalog, tvrdi da je žrtva političkog progona

Planeta

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od saveznog sudije u američkoj državi Floridi da naredi Tviteru da mu reaktivira nalog.

Tramp je julu tužio Tviter, Fejsbuk i Alfabet Gugl, kao i njihove izvršne direktore, navodeći da su ga nezakonito sklonili sa svojih društvenih mreža.

Trampov zahtev za akciju protiv Tvitera podnet je u petak posle podne u Majamiju. U podnesku se navodi da je društvena mreža ukinula njegov nalog pod pritiskom njegovih političkih rivala iz Kongresa.

Tramp je imao više od 88 miliona pratilaca nja Tviteru. Kompanija ga je blokirala 8. januara nakon što su njegove pristalice preplavile Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi pobedu Trampovog protivnika, demokrate Džoa Bajdena.

Tramp je preko Tvitera i drugih društvenih mreža lažno tvrdio da je pobedio i da su izbori bili namešteni.

Ubrzo posle Tvitera, i druge mreže su mu blokirale naloge tvrdeći da je prekršio njihovu politiku kojom je zabranjeno veličanje nasilja.

Tramp, koji je odbio da komentariše najnoviju žalbu, optužio je Tviter da je nedosledan u primeni sopstvenih pravila o postovima o kovidu 19 i naveo da je kompanija lažno tvrdila da protesti protiv policijske brutalnosti i za društvenu pravdu koji su organizovani 2020. nisu bili izvor zarate, dok je napad na Kapitol, po njima, bio.

"Ova nedoslednost je u skladu sa željom tuženog da se umili državnim činiocima koji su podržavali proteste u leto 2020. i protivili se događajima 6. januara", naveo je Tramp.

Blumberg podseća da je Tramp "zaboravio" da pomene da su oni koji su protestovali protiv policijske brutalnosti najčešće nosili masku, dok gotovo niko od njegovih pristalica koji je upao u Kapitol nije imao zaštitnu masku.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja