RUSKI TENKOVI POSTAJU NEVIDLJIVI: Zaštitni sloj KAMELEON pomaže borbenim vozilima da menjaju boju i imitiraju okruženje u sekundi!
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

kamuflaža

RUSKI TENKOVI POSTAJU NEVIDLJIVI: Zaštitni sloj KAMELEON pomaže borbenim vozilima da menjaju boju i imitiraju okruženje u sekundi!

Planeta -

Borbena vozila ruske vojske dobiće zaštitni sloj "kameleon" koji može da menja boju u zavisnosti od okolnog pejzaža, saopšteno je iz vojno-industrijskog kompleksa.

"Napravljen je prototip kamuflaže na bazi elektrohromnih materijala. Trenutno su u toku ispitivanja prototipa na maketama vozila", objasnio je sagovornik Sputnjika.

Planirano je da ovu vrstu kamuflaže dobiju različita oklopna vozila, na primer tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i slično.

Sistem za kamuflažu sastoji se od pojedinačnih sitnih ploča sa elektrohromnim premazom što mu omogućava da stvara različite vizuelne slike koje ne samo da kopiraju boju okolnog pejzaža, nego i njegovu strukturu.

Informacije o okruženju sistem prikuplja pomoću kamera. Slika se analizira, a zatim se kamuflaža prilagođava okolini.

"Brzina reakcije kamuflažnog sistema na promenu okruženja meri se delićima sekunde. Ako je, recimo, tenk stajao u polju i kamuflaža je imala boju jedne vrste, a zatim je promenio položaj i našao se u pozadini drugačijeg pejzaža, kamuflaža menja boju i strukturu dok je tenk u pokretu“, objašnjava sagovornik.

Takođe je dodao da će nova kamuflaža ometati efikasan rad neprijateljskih radara na avionima i dronovima, kao i sistema za navigaciju i nišanjenje na kopnenoj tehnici.

"Poremetiće se automatsko praćenje, jer će se tehnika stapati sa pejzažom“, precizira izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

Kako je rekao, na velikoj udaljenosti probleme sa identifikovanjem objekta će imati i profesionalac.

Kurir.rs / Sputrnjik, Foto: EPA / Maxim Shipenkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track