JAPAN DOBIO 100. PREMIJERA: Fumio Kišida i formalno izabran, osvojio većinu glasova
Foto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

raspisaće izbore

JAPAN DOBIO 100. PREMIJERA: Fumio Kišida i formalno izabran, osvojio većinu glasova

Planeta -

Bivši ministar spoljnih poslova Fumio Kišida formalno je danas izabran za 100. japanskog premijera nakon što je osvojio većinu glasova u oba doma parlamenta.

Novi članovi vlade pod vodstvom Kišide, koji je nasledio Jošihidea Sugu, biće objavljeni kasnije tokom dana.

Kišida, 64-godišnji konzervativac, izabran je za novog predsednika vlade treće po veličini svjetske ekonomije nakon što je dobio podršku donjeg doma parlamenta. Bio je dugi niz godina ministar spoljnih poslova pod bivšim desničarskim konzervativnim premijerom Šinzom Abeom.

Raspisaće izbore za 31. oktobar

Prema pisanju japanskih medija, Kišida bi sledeće nedelje trebalo da raspusti parlament i raspiše izbore za 31. oktobar.

Premijer na odlasku Jošihide Suga imao je podršku od oko 70 odsto ubrzo nakon preuzimanja dužnosti pre otprilike godinu dana, ali bio je kritikovan zbog upravljanja pandemijom, zbog čega je oslobodio mesto za novu osobu koja će voditi vladajuću Liberalno demokratsku stranku (LDP) kroz izbore.

Josihide Suga
foto: EEPA / RODRIGO REYES MARIN / POOL

Kišida, bivši ministar spoljnih poslova sa ​​imidžom skromnog graditelja konsenzusa, prošle nedelje je pobedio tri kandidata na stranačkim izborima.

On bi trebalo da raspusti parlament 14. oktobra, a izbore će objaviti na svojoj prvoj konferenciji za novinare kao premijer kasnije u ponedeljak, objavila je televizija NHK.

Fumio Kišida, Japan, premijer
foto: EPA/ Du Xiaoyi / POOL

"Kišida uopšte ne gubi vreme", napisao je na Tviteru Tobias Haris, viši saradnik Centra za američki napredak. Haris je dodao: "Ako pobedi na opštim izborima i uspe dovoljno dobro da poveže stvari da pobedi na izborima za gornji dom sledeće godine, imaće do tri godine bez izbora."

U kabinet dovodi saveznike bivšeg premijera

Kasnije u ponedeljak, Kišida će predstaviti kabinet pun saveznika bivšeg premijera Šinza Abea, obezbeđujući uticaj njegove konzervativne baze.

Od 20 mesta, 13 će popuniti ljudi bez pređašnjeg iskustva u vladi, u skladu sa Kišidinim obećanjem da će dati šansu novim ljudima, ali većinu će zahtevnih dužnosti preuzeti Abeovi saveznici, među kojima i ministar finansija na odlasku Taro Aso.

0636393654, Fumio Kišida, Japan, premijer
foto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Pobedio je na izborima uz podršku Abea i Asoa pa je sada vreme da uzvrati uslugu, nije vreme da to prekine", rekao je politički analitičar Acuo Ito.

Jedna od bliskih osoba Abeu je novoimenovani glavni sekretar LDP-a Akira Amari. Ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi i ministar odbrane Nobuo Kiši, Abeov brat, zadržaće svoja mesta, izvestili su mediji.

Ključnu ulogu glavnog sekretara kabineta trebalo bi da preuzme Hirokazu Macuno, ministar obrazovanja za vreme Abea.

U vladi tri žene, nijedna u bitnom ministarstvu

Sadašnji ministar obrazovanja Koiči Hagiuda, za kojeg se zna da je blizak Abeu, biće ministar trgovine i industrije, ključna osoba u energetskoj politici.

U postavi su tri žene, jedna više nego što je imao Suga, ali nijedna ne drži važniji portfelj.

Tihi Kišida, iz tradicionalno umerene stranačke frakcije, već se pomerio udesno tokom kampanje za stranačko vođstvo, odražavajući pomak u LDP-u, kao i verovatnost da će mu za pobedu biti potrebna Abeova pomoć.

Abeov čvrsti stav prema sve asertivnijoj Kini, premda ostavlja otvorenu mogućnost dijaloga s obzirom na ekonomski uticaj Pekinga, takođe će verovatno biti podržan u svakoj novoj diplomatskoj politici.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track