KO JE NOVI PREMIJER JAPANA: Fumio Kišida, oprezni diplomata, bivši bankar i ljubitelj bejzbola
Foto: EPA/ Du Xiaoyi / POOL

promene u japanu

KO JE NOVI PREMIJER JAPANA: Fumio Kišida, oprezni diplomata, bivši bankar i ljubitelj bejzbola

Planeta -

Fumio Kišida gotovo izvesno će postati novi premijer Japana.

Ovaj 64-godišnjak pobednik je stranačkih izbora vladajuće Liberalno-demokratske stranke, bivši je šef japanske diplomatije koga bije glas suzdržanog i umerenog političara sklonog konsenzusu, i bez harizme.

Pobednik stranačkog izbora za naslednika nepopularnog premijera Jošihidea Suge gotovo sigurno će postati premijer jer njegova stranka ima većinu u parlamentu.

Očekuje se da će Kišida biti izabran za premijera idućeg ponedeljka na vanrednoj sednici parlamenta.

Njegov proptivkanidat na stranačkim izborima je bio ministar za vakcinaciju Tarom Konoom.

Kišida je osvojio 257 glasova, a Kono 170, prenosi agencija Kjodo.

Kišida potiče iz porodice političara iz Hirošime, grada iz kojeg je kao poslanik ušao u donji dom parlamenta još 1993. godine, sledeći svog oca i dedu.

Na čelo vlade dolazi iz drugog pokušaja, nakon što je pre godine dana izgubio od Suge koji se povlači sa dužnosti zbog velikog pada popularnosti.

Podrška Sugi pala je zbog načina na koji se nosio sa pandemijom korone, zbog čega je i najavio svoj odlazak uoči opštih izbora koji se moraju održati do 28. novembra.

"Tada nisam bio dovoljno dobar", ocenio je nedavno Kišida, osvrnuvši se na prethodnu kampanju za čelno mesto u LDP-u, stranci desnog centra.

"Ovaj put je drugačije. Čvrsto verujem da sam ja taj čelnik koji je potreban u ovom trenutku", rekao je Kišida koji želi da promeni svoj imidž uglađene, ali i pomalo dosadne osobe.

Iako je njegov suparnik na stranačkim izborima Taro Kono imao najveći broj glasova u javnim anketama, Kišida je prednjačio među zastupnicima jer ga viši stranački čelnici smatraju stabilnijim, ocenio je stručnjak za japansku političku scenu Bred Gloserman sa Univerziteta Tama u Tokiju.

"Kišida važi za siguran izbor, iako je u javnosti suzdržan i drži se po strani, što mu neki prebacuju kao nedostatak harizme", rekao je Gloserman.

Politika velikodušnosti

Fumio Kišida je od 2012. do 2017. vršio dužnost ministra spoljnih poslova u mandatu premijera Šinzoa Abea, kada je ispregovarao sporazume s Rusijom i Južnom Korejom, zemljama s kojima Japan često zahlađuje odnose.

Gorljiv je zagovornik ukidanja nuklearnog naoružanja, pa je 2016. pomogao u realizaciji posete tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame Hirošimi. Obama je tada odao počast žrtvama prvog nuklearnog napada u istoriji, pozvao na "svet bez nuklearnog oružja", ali se nije izvinio za bombardiranje Hirošime.

Bila je to prva poseta aktuelnog američkog predsednika Hirošimi.

No, iako se protivi nuklearnom oružju, Kišida je sklon upotrebi nuklearne energije u civilne svrhe koja je od nuklearne katastrofe 2011. u Fukušimi ograničena.

Na ekonomskom planu taj bivši bankar obećava veliki stimulativni paket kako bi ublažio posledice pandemije i smanjenje društvenih nejednakosti, odmaknuvši se od neoliberalnih ekonomskih politika koje dominiraju u Japanu u protekle dve decenije.

"Ljudi priželjkuju politiku velikodušnosti, a ja umem da slušam", rekao je Kišida.

Istovremeno je zainteresovan za stabilizaciju javnih finansija, nakon što je japanski dug, prema podacima MMF-a, 2020. dosegao 256 posto nacionalnog BDP-a.

Ljubitelj bejzbola

Što se tiče društvenih pitanja, Kišida je "oprezniji" od svog suparnika Konoa. I dok Kono podržava istospolni brak i poziva na raspravu o tom pitanju u parlamentu, Kišida priznaje da, "kada je reč o prihvatanju istospolnih brakova, nije došao do te toake".

Nije previše sklon ni tome da venčani parovi zadrže vlastito prezime, što je još jedno kontroverzno pitanje u japanskom društvu.

Kao dete je živeo nekoliko godina u Njujorku, gde je u školi bio izložen rasizmu, iskustvu koje mu je, kako kaže, dalo snažan osećaj za pravdu.

Veliki je ljubitelj bejzbola i najvija za tim Hirošima Karp. U gimnaziji je bio strastveni igrač bejzbola, a nakon mature je tri puta pao na prijemnom ispitu za Pravni fakultet Univerziteta u Tokiju, na veliko razočaranje svojih roditelja.

Studirao je, međutim, pravo na Vasedi, prestižnom privatnom univerzitetu koji je, navodno, izabrao jer se radi o ozbiljnom, ali nepretencioznom fakultetu.

Voli da popije čašicu pića, za razliku od Suge koji uživa u čaju. Supruga mu dolazi iz bogate porodice koja se bavi proizvodnjom sakea.

Otac je troje dece i tokom prethodne kampanje za predsednika LPD-a pokušao je da se predstavi kao "običan" Japanac, što mu nije pošlo za rukom, a uz to je bio meta ismevanja.

Tada je, naime, na Tviteru, u nameri da dopre do običnog radnog čoveka, objavio fotografiju kako mu supruga, s keceljom oko struka, poslužuje večeru.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track