OSUMNJIČEN ZA VELEIZDAJU: U Rusiji uhapšen šef kompanije za sajber bezbednost, navodno davao informacije stranim službama
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

dva meseca pritvora

OSUMNJIČEN ZA VELEIZDAJU: U Rusiji uhapšen šef kompanije za sajber bezbednost, navodno davao informacije stranim službama

Planeta -

Rusija je uhapsila Ilju Sačkova, izvršnog direktora vodeće ruske firme za kibernetičku bezbednost Group IB, zbog sumnje na veleizdaju i zadržat će ga dva meseca u pritvoru, saopšteno je dana iz moskovskog suda.

Sačkov je osumnjičen za davanje informacija stranim obaveštajnim službama, ali odbacuje te optužbe, prenosi novinska agencija TASS, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Ruska policija pretražila je moskovsku kancelariju kompanije Group IB u utorak, navela je firma.

Group IB jedna je od najuglednijih ruskih firmi za sajber bezbednost. Usmerena je na istraživanje visokotehnoloških zločina i onlajn prevara. Ima globalnu bazu klijenata, uključujući banke, energetske kompanije, telekomunikacione firme i Interpol.

Veleizdaja se kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 20 godina. Detalji o takvim slučajevima retko u potpunosti izlaze na videlo zbog njihove poverljivosti.

Grupa IB je saopštila da su pretresi kancelarija počeli u utorak ujutro i završili se uveče. Navode da nemaju informacija o tome zašto su pretresani.

Televizijski kanal RTVI objavio je da je Sačkov uhapšen u utorak, pozivajući se na izvor iz policije. Dopisnik tog kanala takođe je izvestio da su muškarci iznosili stvari iz njegove kancelarije i pakovali ih u kombi.

Group IB navodi da sve službe i dalje normalno funkcioniši, kao i da su podaci klijenata osigurani zahvaljujući geografski raspoređenoj infrastrukturi.

Kompanija je dodala da radi na tome da se razjasni slučaj.

Proteklih godina su brojni ruski naučnici, vojnici, zvaničnici bili optuženi za izdaju i prosleđivanje tajni stranim zemljama.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track