HIPERZVUČNA RAKETA CIRKON LANSIRANA PO PRVI PUT SA PODMORNICE Projektil poleteo sa dubine od 40 metara! Cilj pogođen VIDEO
Foto: Printscreen Минобороны России

Trka u naoružanju

HIPERZVUČNA RAKETA CIRKON LANSIRANA PO PRVI PUT SA PODMORNICE Projektil poleteo sa dubine od 40 metara! Cilj pogođen VIDEO

Planeta -

Ruska hipersonična raketa tipa "Cirkon" uspešno je danas lansirana po prvi put sa nukelarne podmornice, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. Ovo je drugi test od dva koliko je predviđeno da se izvedu.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da se radilo o napadnoj nukelarnoj podmornici nove generacije Severodvinsk K-560 (klasa Jasen) sa koje su poletela dve hiperzvučne rakete tipa Cirkon na lažne ciljeve u Barencovom moru.

Lansiranje je izvedeno na dva načina. U prvom slučaju površinsko, koje je izvedena juče 3. oktobra , a drugo danas 4. oktobra dok je podmornica bila potopljena na dubini od 40 metara. Kako je saopšteno podmornica se nalazila u Belom moru.

Ono što je kuriozitet u celoj priči jeste da je ova raketa po prvi put lansirana sa podmornice. Uglavnom do sad ova raketa je lasnirana sa površinskog broda u pitanju je bila fregata i to u julu ove godine

Zvaničnici su rekli da će testovi hiperzvučne rakete cirkon biti završeni do kraja 2021. a u operativnu upotrebu 2022 ruske mornarice na brodovima trebao bi da uđe 2022.

Crikon spada u hiperzvučnu protivbrodsku krastareću raketu, čiji je navodno razvoj započeo 2011. godine. Zamišljeno je da ova krstareća raketa ima brzinu od 9 maha i može da pogodi ciljeve na udaljenostima do 4.000 kilometara.

Kurirr.s/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track