ISLAMISTIČKI OBRAČUN KOD OK KORALA Talibani tvrde da su uništili ćeliju Islamske države, osveta za bombaški napad na džamiju VIDEO
Foto: EPA-EFE/STRINGER

drama

ISLAMISTIČKI OBRAČUN KOD OK KORALA Talibani tvrde da su uništili ćeliju Islamske države, osveta za bombaški napad na džamiju VIDEO

Planeta -

Talibani su kasno u nedelju ćeliju unštile ćeliju Islamske države na severu Kabula, rekao je portparol pokreta, nakon što je u eksploziji ispred džamije u glavnom gradu Avganistana poginuo i ranjen veliki broj civila.

Nije bilo potvrde da je operacija direktno povezana sa eksplozijom u nedelju, koja se pokazala kao najozbiljniji napad u avganistanskoj prestonici od povlačenja američkih snaga krajem avgusta.

Lokalni ogranak Islamske države, poznat kao ISIS-Horasan, već je tvrdio da je izveo napade na talibanske ciljeve i ostaje nepomiren sa pokretom koji je u avgustu u Kabulu pobijedio do vlade koju podržava Zapad.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je da je specijalna talibanska jedinica izvela operaciju protiv elemenata ISIS -a u 17. okrugu Kabula, na severu grada kasno u nedelju.

"Baza ISIS -a potpuno je uništena i svi pripadnici ISIS -a unutra su ubijeni kao rezultat ovog odlučnog i uspješnog napada", rekao je on u izjavi na Tvitteru rano u ponedjeljak.

Ranije su lokalni mediji izvestili o teškim sukobima na tom području, a kontaktirani stanovnici potvrdili su da su čuli eksplozije i pucnjavu tokom noći.

Talibani, koji se takođe bore protiv ostataka snaga lojalnih Ahmadu Masudu, opozicionom lideru iz regiona Panšir severno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu nad zemljom.

Ali nasilje u nedelju i niz manjih incidenata poslednjih dana u oblastima uključujući Nangarhar na granici sa Pakistanom i Parvan severno od Kabula, pokazali su da bezbednosne pretnje nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Jalalabadu, kao i za samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila koji su se nagurali ispred kapija aerodroma u Kabulu, očajnički želeći osigurati mjesta na evakuacionim letovima.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track