AFERA PANDORINI PAPIRI OTKRIVA: Navodna ljubavnica Vladimira Putina ima imovinu od 100 miliona dolara
Foto: EPA / MIKHAIL VOSKRESENSKIY/ KREMLIN Pool

PROCURELA TAJNA DOKUMENTA

AFERA PANDORINI PAPIRI OTKRIVA: Navodna ljubavnica Vladimira Putina ima imovinu od 100 miliona dolara

Planeta -

U najvećem curenju tajnih finansijskih dokumenata dosad, koje obuhvata na stotine aktuelnih i bivših državnih funkcionera i imovinu tešku milijarde dolara, niz je zvučnih imena.

Pandorini papiri koji su otkrili tajna bogatstva svetskih lidera, na videlo su doneli i neke ljubavne afere. Među njima je navodna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina koja ima na raspolaganju imovinu u vrednosti od 100 milion američkih dolara.

Pandorini papiri, koje je mesecima pregledao i u nedelju počeo da objavljuje Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa BBC-jem, Gardianom, Vašington postom, L Mondom, PBS-om, Sudeše Zajtungom i mnogim drugima, tajni su finansijski dokumenti, imejlovi, fotografije i drugi materijali ofšor kompanija iz poreskih oaza koje političari, tajkuni i mafijaški bosovi koriste za skrivanje svoje imovine, izbegavanje poreza ili pranje novca.

Ta dokumenta ne navode Putina kao službenog vlasnika sporne imovine, ali zato otkrivaju tajnu imovinu od čak 100 miliona dolara, uključujući luksuznu nekretninu u Monaku vrednu 4 miliona dolara, koja pripada Svetlani Krivonogih.

Stan koji je Svetlana kupila nalazi se u luksuznom kompleksu Monte Karlo Star i gleda na Sredozemno more, odmah ispod čuvenog Kazina Monte Karlo, poznatog iz filmova o Džejmsu Bondu.

U marini ispod kompleksa članovi kraljevskih porodica, kao i tajkuni redovno uplovljavaju i isplovljavaju na svojim ogromnim jahtama, piše Vašington post.

Navodna Putinova ljubavnica kupila stan za oko 4 miliona dolara u Monte Karlu

Međutim, kakve veze ima ova 46-godišnja Ruskinja iz Sankt Peterburga s Putinom?

Za početak, dokumenta otkrivaju da je Krivonogih kupila luksuzni stan vredan 4,1 milion dolara u septembru 2003. godine preko ofšor kompanije prijavljene na Britanskim Devičanskim ostrvima nazvane ''Brockville Development Ltd.'' - nedugo nakon što je rodila devojčicu po imenu Luiza Rozova.

Devojčica je rođena u vreme kada je, prema pisanju ruskog nezavisnog istraživačkog portala Projekt tada 28-godišnja Krivonogih bila u višegodišnjoj tajnoj vezi sa Putinom.

Portal koji je pisao da je Putin napravio dete Svetlani zabranjen je u Rusiji

Svetlana se, prema pisanju Projekta, sprijateljila sa Putinom još krajem 90-tih, pre nego što je on postao predsednik. S vremenom je, tvrdi Projekt, mlada Ruskinja skromnog porekla, koja je studirala biznis i radila kao čistačica u prodavnici, postala njegova ljubavnica, a otac njene ćerke je, navodno, niko drugi nego Putin, prenosi Index.hr.

Kakva god bila stvarna priroda njihovog odnosa, informacije koje je predstavio Projekt upućuju na to da su Putin i Svetlana bili bliski.

Na primer, putovali su zajedno istim avionom.

Putinov portparol Dimitrij Peskov prošle godine je, negirao tvrdnje Projekta o Putinovoj vezi sa Krivonogi i o očinstvu njene ćerke. Međutim, nova saznanja iz Pandorinih papira implicitna su potvrda da se dotad siromašna Ruskinja neverovatno obogatila nakon što se zbližila sa Putinom.

Zanimljivo je da je Banka Rusije još 2010. godine u svojim dokumentima objavila da je Svetlana, preko svoje kompanije OOO Relax, jedna od najvećih deoničarki te banke. Ta banka iz Sankt Peterburga kasnije je završila na popisu sankcija američkog ministarstva finansija kao "lična banka za visoke funkcionere Ruske Federacije".

Njena ćerka Luiza ima srednje ime Vladimirovna i navodno jako liči na Putina

Svetlanina ćerka Luiza Rozova, koja danas ima 18 godina, sama je pokrenula spekulacije o svom pravom ocu u intervjuima. Sama je priznala da je izuzetno slična Putinu, ali je odbila da potvrdi ili negira da je Putin njen otac.

Iako u javnim dokumentima koje su pregledali Projekt i Vašington post njen otac nije naveden, njeno službeno srednje ime je Vladimirovna, a srednje ime se u Rusiji uvek daje prema imenu oca.

Svetlana nije odgovarala na pitanja na ovu temu, kao ni njena ćerka.

Veze između Svetlane i luksuzne nekretnine u Monte Karlu nalaze se u Pandorinim papirima iako je iz njih jasno koliko se Ruskinja trudila da prikrije da ona stoji iza kupovine.

Ofšor kompanija ''Brockville Development Ltd.'' osnovana je na karipskom ostrvu Tortola u aprilu 2003. godine, malo manje od mesec dana nakon što je Krivonogi rodila ćerku. Nekoliko meseci kasnije kompanija je kupila nekretninu u Monte Karlu, navodi se u dokumentima iz Monaka.

Svetlana je, otkrivaju Pandorini papiri, postala neverovatno bogata u roku od samo nekoliko godina. Osim stana u Monte Karlu, stekla je stan u luksuznom kompleksu u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, nekretnine u Moskvi, jahtu i drugu imovinu, u ukupnoj vrednosti od oko 100 miliona dolara.

U javnosti je poznato da Putin i njegova supruga Ljudimila imaju dve ćerke, Mašu i Katerinu.

Par se razveo 2013. godine. Luiza na društvenim mrežama često objavljuje fotografije o svom luksuznom životu, putovanjima i zabavama. Ali, ona je oduvek izbegavala pitanja o Putinu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track